Акценти
Начало / Култура / Връчиха наградите в Шестия национален конкурс за литература „Петър Ковачев”

Връчиха наградите в Шестия национален конкурс за литература „Петър Ковачев”

На церемония в  изложбена зала „Христо Бояджиев” на Арт център – Плевен днес бяха наградени авторите на отличените творби в шестото издание на Националния литературен конкурс на името на Петър Ковачев. Той дава възможност за свободна изява на автори, които участват с непубликувани досега творби, разпределени в жанровете драма, проза и поезия. Жури в състав: председател проф. Светлозар Игов и членове доц. Йордан Ефтимов и Марин Георгиев, оцени и класира творбите при пълна анонимност на авторите им.

В раздел „Поезия” тази година наградата беше връчена на Михаил Калдъръмов за стихотворението „Последният жител“. Грамота и парична награда от 200 лв. бяха връчени от кмета Георг Спартански.

IMG_5872награден -поезия

И тази година в категория „Проза” бяха връчени две равностойни награди – на Пепа Витанова от София за разказа „Вудо магия“ и на Стефан Атанасов от Червен бряг за разказа „Котката през погледа на човека“. Наградите – грамоти и парична премия от 200 лв., връчи доц. Йордан Ефтимов.

IMG_5877награда-проза

В категория „Драма” отличената  е Магдалена Борисова от град Елена за творбата си „Заседнали“. Миналата година тя спечели поощрителна награда в този раздел. Сега поощрителната награда журито присъди на  Теодора Маргинова от София за „48“, която не присъства на церемонията.  Наградата връчи проф. Светлозар Игов.

IMG_5868награда-драма

„И тази година продължава проявената от преди няколко години тенденция за по-слабо ниво на поетическите творби, отбеляза председателят на журито проф. Светлрозар Игов. За съжаление той отчете спад и в нивото на представените разкази и есеистични творби. Затова пък продължава възходящата тенденция за поява на много добри драматургични творби, подчерта той.

IMG_5864награден проза

Като председател на журито той препоръча по-силен пиар да бъде направен на конкурса, за да получи по-широка популярност в национален мащаб и така повече автори да се включат в него. Препоръката беше приета от кмета Георг Спартански, който заяви, че ще направи всичко възможно този конкурс да продължи да съществува и да се развива. „Като общност трябва да направим своя цивилизационен избор и да извадим обществото от мрака и да го сложим на светлата пътека. Живеем в бездуховно време, това ще е трудно да бъде направено, но дейците на културата, като едни духовни водачи, трябва да покажат другото възможно наше битие, защото иначе сме обречени като нация”, отбеляза кметът Георг Спартански.

IMG_5849проф. Светлозар Игов

Друго предложение е да бъде направено ново, по-пълно издание с творчеството на Петър Ковачев и то да бъде подготвено за следвощото издание на конкурса през 2016 г., когато ще се навършат 75 години от рождението на автора.

Церомонията завърши със спомени за Петър Ковачев. Специален гост на днешното литературни събитие беше синът на Петър Ковачев – Роберт Ковачев.

IMG_5845роберт ковачев

IMG_5844публика

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...