Начало / Икономика / Временен мост ще бъде изграден при Чомаковци

Временен мост ще бъде изграден при Чомаковци

Временен мост, предоставен от Министерството на отбраната, ще бъде изграден при село Чомаковци, докато бъде завършен постоянният мост над река Искър при селото. Това съобщи днес на пресконференция в Пресклуба на БТА кметът на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов. Още утре представители на Общината ще направят оглед на съоръжението, което се съхранява в база в Панагюрище и ако няма проблем с окомплектовката му, ще бъде обявен избор на изпълнител, който ще постави временното съоръжение и ще изгради подходите към него. Понтонният мост ще е с товароносимост до 40 тона и с дължина 108 метра. Ще бъде изграден успоредно на строящия се в момента мост при Чомаковци. Мостът може да бъде монтиран за около две седмици, като за това време ще бъдат направени и подходите към него, обясни инж. Вълов. Изграждането на временното съоръжение ще започне следващата година. Необходимите средства са около 95 000 лв., за които от Община Червен бряг са подали искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерски съвет. Ако то не бъде удовлетворено, разходите ще са сметка на общинския бюджет за 2019 г., каза инж. Вълов.

В момента върви и укрепването на авариралия мост при село Горник. Срокът за завършването на ремонта  е 60 календарни дни. Ще бъдат укрепени две от носещите колони и трегерът, който е поддал, припомни кметът на Червен бряг. Той обясни, че засега фирмата изпълнител не дава обещания за предсрочно завършване на ремонтните дейности, тъй като все още не е отбито коритото на река Искър. Когато това стане, може да се обсъжда скъсяване на срока, са заявили от фирмата.

Около 1 млн. 200 хил. лева ще струва ремонтът на моста при  село Горник. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Но и след ремонта, моста при Горник ще е с ограничена товароносимост, уточни инж. Вълов. Ще преминават без проблем бусове и автобуси, засега специалисти ще трябва да се произнесат за възможността колите на чистотата да преминават през ремонтирания мост.

На пресконференцията стана ясно, че обявеното на 23 октомври частично бедствено положение в Червен бряг, заради авариралия мост при Горник, остава.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...