Акценти
Начало / Култура / Вписването в публичния регистър на народните читалища се извършва единствено в Министерството на културата и е безплатно

Вписването в публичния регистър на народните читалища се извършва единствено в Министерството на културата и е безплатно

регистър

Вписването в Публичния регистър на народните читалища и читалищни сдружения се извършва само и единствено в Министерството на културата и в съответствие с изискванията на чл. 10 от Закона за народните читалища /ЗНЧ/. На това обръщат внимание от Министерството на културата по повод на получени сигнали за фирми, изискващи плащането на определени суми от читалища за извършване на вписване в Публичния регистър.

От пресцентърът на министерството уведомяват, че за регистрация всяко едно читалище подава заявление в свободен текст, заедно със заверени копия на документите, посочени в чл. 10, ал. 2 от ЗНЧ.

Вписването се извършва от специализираната дирекция в Министерството на културата, след което се издава и удостоверение. На вписване подлежат и настъпили промени по обстоятелствата по първоначалното отразяване в Регистъра на читалищата.

Вписването се извършва напълно безплатно, допълват от отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата.

Министерството на културата никога не е ползвало и не ползва посредници за осъществяването на тази дейност, обръщат внимание от културното ведомство.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...