Акценти
Начало / Култура / Впечатляващи продукции подготвят формациите на читалище  „Съгласие” за юбилейния  150-ти сезон

Впечатляващи продукции подготвят формациите на читалище  „Съгласие” за юбилейния  150-ти сезон

Най-старото читалище в Плевен – „Съгласие”, започва юбилеен 150-ти творчески сезон. Основните формации на читалището – Балетната школа, фолклорен ансамбъл „Мизия” и вокална група „Арлекино”, започват подготовката на впечатляващи продукции, с които да отбележат юбилейния творчески сезон. Това съобщи на пресконференция по повод 150-та годишнина на читалището неговият председател Ивайло Атанасов.

„Читалище „Съгласие” е дало началото на всички културни институти в Плевен. Но то не се превърна в музейна ценност, а точно обратното – въпреки трудностите през последните години, отстояваме същността на думата читалище”, отбеляза Ивайло Атанасов.

Честванията по повод юбилея ще започнат на 30 септември с представяне на юбилейния сборник „150 години НЧ „Съгласие 1869” – Плевен”. „Ние нямаме претенции този сборник да отразява в пълен вид историята на нашето читалище. Целта е в исторически план да изведем най-важното, което да даде представа за читалището през годините и какво е то сега”, обясни Атанасов.

На 1 октомври ще е спектакълът на вокална група „Арлекино” и Хайгашод Агасян, който ще е официалната премиера на  най-новия албум на арлекинчетата „Планета на мечтите”. Една от песните в него – „На Плевен с любов”, е създадена специално за 150-годишнината по текст на Надежда Захариева, музика на Хайгашод Агасян и аранжимент на Максим Горанов. Концертът спектакъл е от 18 часа, в зала „Емил Димитров” и в него ще вземат участие всичките 16 деца, участвали в записа на диска, обясни Виолета Боянова, ръководител на вокалната група.

На 2 октомври ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл „Сребърна любов” по стихове на Недялко Йорданов и музика на Хайгащод Агасян. В изпълнение на двамата ще прозвучат  най-новите стихове на поета от последната му стихосбирка и едни от най-обичаните и популярни песни, писани заедно с Хайгашод Агасян.

Изявите, посветени на юбилея ще продължат през целия сезон. На 4 декември Балетната школа ще представи премиерната си постановка. С нея школата ще отбележи и своята 65-та годишнина. За 18-та поредна година най-старата балетна школа в страната представя пред публика самостоятелна постановка и така запълваме една голяма ниша в културния афиш на града – среща на живо с балетното изкуство, изтъкна Маня Николова, ръководител на школата.

Ансамбъл „Мизия”, който е другата емблема на читалище „Съгласие”, подготвя нов спектакъл „Бащино огнище”, който ще бъде изграден върху обредните празници на нашия край. Първата част от спектакъла, тази с коледните обичаи, ще бъде показана пред публика за коледните празници, съобщи художественият ръководител на ансамбъла Михаил Денев.

„Нашата амбиция е да съхраняваме в  „Съгласие” това, което е призвано да съхранява едно читалище. Мисля, че успяваме”, обобщи Ивайло Атанасов.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...