Начало / Култура / Впечатляваща благотворителната изложба за набиране средства за паметник на Емил Димитров бе открита в Плевен (снимки)

Впечатляваща благотворителната изложба за набиране средства за паметник на Емил Димитров бе открита в Плевен (снимки)

Днес официално бе открита  благотворителната изложба за набиране на средства за паметник на Емил Димитров. Събитието се проведе в изложбената зала на Арт център – Плевен. Организатори  са Община Плевен и Представителството на СБХ – Плевен.

На събитието присъстваха заместник – кметът на Община Плевен Стефан Милев, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, представители на културни институции, общественици и граждани.

Като домакин уредникът на Арт център – Плевен Светла Тончева приветства всички присъстващи с добре дошли и представи част от великите отпечатъци, които  Емил Димитров е оставил в българската музика.  Тя допълни, че макар статистиката да сочи, че Плевен е на последно място по благотворителност, организаторите на кампанията се надяват  мнозина да откликнат и да си купят картина.  Всеки, които има интерес, ще може да го направи до 30 септември.

Заместник – кметът Стефан Милев изказа благодарност към всички творци, които се включиха в благородната кауза. Той отбеляза, че предлаганите произведения на изкуството са с цени 50 процента по ниски от реалните. „Каузата е благотворителна, дерзайте“, призова той плевенчани.

Към всички присъстващи в залата Мартин Митев се обърна с думите: „Надали някой от нас не се гордее с името Емил Димитров, надали  в сферата на културата има по свято име за нас, плевенчани,  от  това на Емил Димитров“. По личното мнение на Мартин Митев песента „Моя страна, моя България“ е достойна да бъде химн на България, без да отрича сегашния химн. Той призова плевенчани да отворят сърцата си за благородната кауза – събиране на средства за построяване на паметник на именития ни съгражданин.

Експозицията съдържа повече от 50 творби на 40 автори от страната. С най-много – 6 картини, се включи  Лора Янева от Бургас, участват още Веско Радулов от Казанлък и плевенските автори Юри Буков, Иво Петров, Нина Петрова, Карло Вендо, Петко Петков, Сашо Камбуров, Павлин Ковачев, Любо Ангелов, Тодор Йорданов, Константин Симеонов – Костика, Данаил Мицев, Страхил Найденов,  проф. Кирил Мескин, Валентин Асенов – Хъкъла, Хинко Хинков и др.

Всеки автор сам е решил за колко продава произведението си, цените са от 80 до 2 000 лева. При откриването на изложбата стана ясно, че 14 от показаните картини, вече са закупени.

Следваща Предишна
img_4318blagotvoritelna-izlojba
img_4304blagotvoritelna-izlojba
img_4309blagotvoritelna-izlojba

img_4303blagotvoritelna-izlojba

img_4319blagotvoritelna-izlojba

img_4308blagotvoritelna-izlojba

Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...