Акценти
Начало / Общество / Военни отбелязаха празника на Сухопътните войски с Ден на бойното майсторство

Военни отбелязаха празника на Сухопътните войски с Ден на бойното майсторство

С турнир по стрелба за военнослужещи и журналисти и с показ на техника на огневи полигон Николаево днес беше отбелязан празника на Сухопътните войски. Командирът на гарнизон Плевен и на Единния център за начална подготовка – полк. Николай Бешев, припомни историята на създаването на сухопътните войски, както и славни моменти от историята.

Той очерта и трите важни мисии, на които служат днес военните – отбранителна, принос към националната сигурност и подкрепа на международния мир и сигурността. За изпълнението на тези мисии Сухопътни войски изпълняват множество задачи: отбрана на страната в системата на колективната сигурност, участие в колективни отбранителни действия извън територията на страната, участие в съвместни операции за борба с тероризма. Сухопътни войски участват и в операции за защита на критичната инфраструктура, за неразпространение на оръжие, наркотици и пресичане на трафика на хора, подпомагат властите в подготовката на населението за реагиране при кризи с невоенен характер, защита на населението.

Гарнизонният военен учебен център Николаево е разположен на площ над 13 хил. дка, който позволява изпълнението на различни задачи, поясни полк. Бешев. Има сектор за изпълнение на задачи по огнева подготовка на механизирани и разузнавателни поделения, сектор за стрелба с автомат “Калашников”, участък за изпълнение на упражнения с бойна машина на пехотата МТ-ЛБ /многоцелеви бронетранспортьор/, БТР /бронетранспортьор/, участък за хвърляне на ръчни гранати, упражнения с РПГ /ръчен противотанков гранатомет/, както и за стрелба с пистолет “Макаров”.

В чест на празника бяха демонстрирани част от възможностите на различните образци оръжия, на въоръжение във формированията, разположени в Плевен.

В Деня на бойното майсторство на по-малко такова и на повече късмет разчитаха осемте журналисти, включили се в турнира по стрелба с пистолет „Макаров“. Не е за пренебрегване факта, че почти половината от пишещите за първи път докосваха хладно оръжие. Стрелбата по мишените се оказа не така лесна като на филм.

С най-много точни попадения в журналистическата гилдия се оказа Радослав Христов, който заслужено си спечели първото място. За всеобща изненада с втори по големина сбор точки остана Люба Нинова. За Ирена Николова беше третото място, след като журналистката повтори стрелбата си заради засечка на оръжието.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...