Начало / Видео / Военна клетва положиха 45 български граждани в Плевен (видео, снимки)

Военна клетва положиха 45 български граждани в Плевен (видео, снимки)

Военна клетва на български граждани, желаещи да получат начална военна подготовка, се проведе днес във Войскови район 1163 в Плевен. С нея приключи успешно първият курс „Начална военна подготовка“ за български граждани, който се реализира в Единен център за начална военна подготовка – военно формирование 22160 в Плевен.

Курсът завършиха 45 български граждани, от които 9 жени. Те са от цялата страна и имат разнородни професии, като икономисти, охранители и др. По време на подготовката те преминаха обучение по тактическа, строева, физическа, огнева, инженерна и военномедицинска подготовка, както и по ядрена, химическа, бактериологическа защита и екология. 30 % от общия брой проведени часове бяха използвани за практически занятия.

полагане военна клетва 6

За тържествената клетва се бяха събрали близки и роднини на курсантите. Официални гости на церемонията по полагане на военна клетва бяха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и други.

полагане военна клетва 1

„В живота на човека няма друг ден, така съзнателно отдаден на Родината, толкова тържествен и паметен, както деня на военната клетва. Никое друго събитие не оставя толкова трайни следи в съзнанието на човека, както изричането на клетвените слова. Свещеният обет на клетвата има особен смисъл – остава незаличими следи в душата и се помни до сетния дъх“, каза в своето приветствено слово началникът на гарнизон гр. Плевен полковник Николай Бешев. „Гордейте се с пътя, по който сте поели. Вложете всичките си сили, когато се наложи, за да заслужите народната любов и уважение“, обърна се Бешев към курсантите.

полагане военна клетва 4

След полагането на клетвата, със заповед на министъра на отбраната за присвояване на първо военно звание, завършилите ще бъдат зачислени в резерва на Въоръжените сили и ще им се издадат военно-отчетни книжки от Централното военно окръжие. Досега за курсовете по начална военна подготовка можеха да кандидатстват само студенти. Вече всички български граждани без военна подготовка, желаещи да получат начална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната.

полагане военна клетва 5

Следващият за курс „Начална военна подготовка“ за български граждани е през октомври 2016 г.

Следваща Предишна
полагане военна клетва 2
полагане военна клетва
полагане военна клетва 10

полагане военна клетва 8
полагане военна клетва 7

полагане военна клетва 9
Следваща Предишна

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...