Начало / Общество / Водещи специалисти в областта на лапароскопската и роботизираната хирургия с лекции в МУ – Плевен

Водещи специалисти в областта на лапароскопската и роботизираната хирургия с лекции в МУ – Плевен

Четвърто лапароскопско училище за студенти  ще се проведе тази седмица в Медицински университет – Плевен. От 6 до 8 ноември  в Телекомуникационния ендоскопски център водещи специалисти в областта на лапароскопската и роботизираната хирургия ще изнесат лекции за студентската аудитория, сред които са имената на чл.-кор. проф. д-р. Гр. Горчев,дмн; проф. д-р. С. Томов, дмн;проф. д-р. Т. Делийски,дмн;доц. д-р. Н. Колев, дм;доц. д-р Д.Димитров,дм; д-р Е. Филипов и д-р Д. Цанков. Специален гост-лектор на форума ще бъде д-р Н. Белев от МБАЛ Еврохоспитал Пловдив. За пръв път тази година лектори ще бъдат и млади лекари, които ще изнесат кратки лекции за минимално-инвазивната хирургия.
Мероприятието се организира от Медицински университет -Плевен, съвместно със студентите-участници в Кръжока по онкологична хирурия, под ръководството на доц. д-р Добромир Димитров, д.м.. Училището се провежда всяка година, радвайки се на все по-голям интерес от страна на българските и чуждестранните студените. За пръв път тази година, поради засиленото желание за участие от страна на все повече чуждестранни студенти, изданието беше разделено в две сесии – една за български и следваща – за чуждестранни студенти през месец март 2016г.
Идеята на форума кореспондира със съвременните схващания за хармонично развитие на младите хирурзи, като се прилага успешно във водещите европейски центрове за обучение по лапароскопска хирургия. Училището не цели масово участие, а провеждане на обучение на малка група студенти, селектирани според тяхната мотивация и изявени практически и научни интереси в областта на съвременната хирургия.
От всички млади медици, желаещи да вземат участие във форума,бяха избрани 11 активни участници, които отговориха на предварително зададените изисквания. Освен тях още 15 студентище се включат като пасивни участници. Студентите, участващи в училището, ще се запознаят с принципите, индикациите и приложенията на лапароскопската хирургия, както и с различията между конвенционалната и роботизираната хирургия. Активните участници ще имат възможност да овладеят основни лапароскопски знания и умения чрез практически упражнения с виртуални и бокс-тренажори.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...