Акценти
Начало / Култура / Внушително дефиле подготвят участниците в националното състезание „Фолклорна плетеница“

Внушително дефиле подготвят участниците в националното състезание „Фолклорна плетеница“

На 6 и 7 юни в Плевен ще се проведе Националният кръг на състезанието „Фолклорна плетеница” за ученици, изучаващи хореография в задължително избираема и профилирана подготовка в ІV, VІІ и ХІ – ХІІ клас. Домакин на състезанието е Регионален инспекторат по образованието – Плевен съвместно с община Плевен.

Над 300 ученици от цялата страна ще участват в състезанието. За плевенчани те подготвят внушително дефиле, което на 7 юни  и ще премине през центъра на града. Облечени в народни носии, участниците в състезанието ще тръгнат в 10 часа от началото на ул. „Васил Левски” и ще стигнат до ДКТ „Иван Радоев”, където ще се проведе втората част на „Фолклорна плетеница”.

В рамките на състезанието за гостите и жителите на Плевен ще има още едно приятно събитие – на 6 юни, от 19 часа, на площад „Възраждане” учениците на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Пордим и СОУ „Стоян Заимов” – Плевен ще изнесат концерт.

В състезанието ще участват 14  училища от градовете София,  Плевен, Пловдив, Варна, Радомир – област Перник, Бургас, Божурище – област София, Русе, Сливен и Враца. От област Плевен участие в състезанието ще вземат ученици от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим и СОУ „Стоян Заимов” – гр. Плевен.

Първият етап на състезанието ще се проведе на 6 юни 2015 г. /събота/ от 13 часа – в залата по хореография на СОУ „Иван Вазов” – Плевен. Учениците ще се представят с игрално облекло пред комисията, определена със Заповед на министъра на образованието и науката.

Вторият етап, ще се проведе на 7 юни в Драматичния театър веднага след приключване на дефилето.  В този етап  участниците ще представят две фолклорни хора по преценка на ръководителя – хореограф, различни от представените до момента.

Входът за зрители ще е свободен, за да могат да видят най-добрите танцьори, представили се на състезанието по хореография.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...