Акценти
Начало / Политика / Внасят предложение за увеличаване на бюджета, средствата са за покрит плувен басейн

Внасят предложение за увеличаване на бюджета, средствата са за покрит плувен басейн

На предстоящото заседание на Общинския съвет в четвъртък като първа точка в дневния ред е включено предложението на кмета проф. Димитър Стойков да се извърши промяна на Сборния бюджет на Община Плевен за 2012 г., като бъде увеличен с 2 млн. 685 хил. лева. Средствата ще бъдат взети от остатъка от дългосрочния инвестиционен кредит, който Общината изтегли през 2011 г.

Общият размер на кредита е 13 млн. 410 хил.лв., от който до края на миналата година са усвоени 7 млн.265 хил.лв., като срокът за усвояване на остатъка от 6 млн. 145 хил.лв. е февруари 2013 г.

На пресконференция днес в централата на ГЕРБ – Плевен председателят на постоянната комисия по „Финанси и бюджет” – Мартин Митев обясни причините тези средства да не са заложени в Бюджет 2012 и мотивите за исканата промяна.

Митев обясни, че основна част от средства – 2 млн. 150 хил.лв., е предвидена за изграждане на покрит плувен басейн в СОУ „Иван Вазов”.  Останалите средства се разпределят за ремонт на ул. „Лозенка” – 290 хил. лв., и на ул. „Иван Миндиликов” в участъка от жп гарата до ул. „Българска авиация” – 360 хил.лв.

„Тези три обекта, когато приемахме бюджета, не бяха предвидени за изграждане, тъй като обществената поръчка за басейна беше обжалвана и към момента на съставяне на бюджета нямаше яснота каква ще е нейната съдба. Това е причината оставащите средства от инвестиционния кредит да бъдат оставени за усвояване по-късно”, разясни председателят на ПК по „Финанси и бюджет”.

Друга причина, изтъкната от съветника от ГЕРБ, е нормалното към момента  темпо, с което Общината реализира плануваните приходи и това позволява до края на тази година да бъде усвоен остатъка от кредита.

За нас е много важно, че с този кредит ще може да се построи покрития плувен басейн, който е мечта на много плевенчани, изтъкна Мартин Митев. На пресконференцията стана ясно, че вече има сключени договори за изпълнение и на другите два обекта, които ще се финансират от инвестиционния кредит.

Ще припомним, че още при тегленето на кредита беше заявено, че основните дейности, които ще се финансират с него са ремонт и рехабилитация на улици в Плевен и изграждане на общински плувен басейн, строителство на нов спортен комплекс, както и за съфинансиране на проекти по Европейски фондове.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...