Акценти
Начало / Общество / ВМРО – Плевен: Труповете на турските войници не са продадени за тор!

ВМРО – Плевен: Труповете на турските войници не са продадени за тор!

Труповете на загиналите при Плевен турски войници по време на Руско-турската война не са продадени за тор на английска фирма, както се твърди на страница 20 в книгата „Турците в България”, издадена от „Вагабонд медия” под редакцията на Антони Георгиев и Димана Трънкова. Изданието е представено публично на 14.11.2012 г в БТА с участието на учени от БАН, турския посланик и представители на дипломатически мисии в София. Това заявиха възмутено на пресконференция от ръководството на ВМРО – Плевен. И добавиха, че твърдението ще бъде опровергано по време на Кръгла маса, на която са поканени да присъстват изтъкнатите български историци проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН, Митко Христов от същия институт, лидерът на воеводите Красимир Каракачанов, изявени имена от плевенската общественост, ангажирана пряко с темата. Събитието ще се състои на 6 февруари от 11 часа в Областната администрация в Плевен и се организира от издателство „Тангра“ и фондация „ВМРО“. По време на Кръглата маса ще бъде представен проектът на книгата „Пътят на труповете на загиналите през 1877 г. турски войници от Плевен до Великобритания“.

Плевенските воеводи са стартирали и протестна подписка срещу лъжата. Те настояват издателят на книгата да се извини публично както на обществото, така и на посланиците на Русия и Великобритания, „пряко засегнати от клеветническата публикация, както и на всички, присъствали на представянето на книгата. Инициаторите на подписката настояват и да бъде изтеглен целият тираж на изданието, а учени от БАН, изброени поименно, да се разграничат от тиражираната неистина.

„Очакваме публично извинение към плевенската общественост и българския народ и адекватна реакция от всички лица, замесени в издаването на тази скандална книга”, се казва още в подписката. Допълнително ще бъде решено дали подписката да прерасне в национална.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...