Акценти
Начало / Политика / ВМРО – Плевен: Няма нужда от референдум за промени в Изборния кодекс

ВМРО – Плевен: Няма нужда от референдум за промени в Изборния кодекс

VMRO

Не е нужно провеждане на референдум за въвеждане на електронното и задължителното гласуване, какъвто предлага президентът Росен Плевнелиев. Това заявиха на пресконференция днес от ръководството на ВМРО – Плевен. Промените може да бъдат въведени с промени в Изборния кодекс от Народното събрание, коментира Калин Поповски, областен и общински ръководител на воеводите. Той добави, че от ВМРО са съгласни с тези две предложения на президента. С въвеждането на мажоритарен вот обаче не са. „Имаме горчивия опит от 2009 г. Тогавашната Тройна коалиция създаде 31 едномандатни избирателни района, в които се избираше мажоритарно по един народен представител. Днес едва ли някой си спомня имената на мажоритарно избраните кандидати. Тогава хората гласуваха за партия, а не за имена”, коментира Поповски.

Воеводите са категорично за пропорционална система с възможност за пренареждане на листите.

Според Поповски предложението на президента е лична PR-акция, която отвлича общественото внимание от проблеми като „мъртвите души“ в избирателните списъци и абсурдния вот от Турция. Той припомни, че ВМРО от години предлага да се въведе задължително гласуване и електронен вот. Задължителното гласуване автоматично ще доведе до двойно снижаване на тежестта на платения и капсулирания вот, смята Поповски.

От ВМРО коментираха още, че въвеждането на електронен вот би облекчило многократно сънародниците ни, които гласуват в Чужбина. За неравнопоставеността между тях те посочиха следните факти: преди 4 години в Турция имаше 123 избирателни секции (приблизително толкова ще са и сега), в САЩ ще са 9, във Великобритания – 10-12, в Македония са само 2. По отношение на масирания вот от Турция Поповски изтъкна, че е абсурдно граждани на страна, която не е в Европейския съюз, да избира Европарламент.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...