Начало / Общество / „Влашка сигна” донесе трето място на клуб „Българско хоро” от фестивал в София

„Влашка сигна” донесе трето място на клуб „Българско хоро” от фестивал в София

клуб Българско хоро
В изпълнение на „Влашка сигна“. Снимка ФТК „Българско хоро“

С трето място от престижния фолклорен фестивал „Хоро се вие, извива” се завърна Фолклорен клуб „Българско хоро” – Плевен. Надиграването беше на 5 април в София и в него се включват 27 танцови колективи от цялата страна.

Тази година регламентът на фестивала е променен и надпреварата е в две категории – клубове с до 35 участници и над 36 участници. Плевенският клуб печели призовото трето място в първата група.

„Представихме се чудесно, въпреки че отидохме на този фестивал с много нови състезатели, които за първи път участват в подобно състезание”, сподели Олга Мустакова, единият ръководителите на клуб „Българско хоро”.  Плевенчани  получили единодушно висока оценка и от хореографи на други клубове, включително и от Асен Павлов, хореограф на ансамбъл „Чинари”. Направихте едно много достойно представяне, били неговите думи, когато връчили наградата на Олга Мустакова.

клуб "Българско хоро"

За фестивала в София клуб „Българско хоро” подготви автентично северняшко хоро – „Влашка сигна”, което никога не е изпълнявано досега. Успяхме да впечатлим както журито, така и публиката, като за пореден път предложихме по-сложен танц, който излиза извън обичайния кръг, обясни Олга Мустакова.

Тя оценява постигнатото трето място като сериозна победа за клуба, предвид голямата конкуренция на традиционно добрите софийски клубове. Показателно е, че те са с най-много спечелени отличия от фестивала.

Сега клуб „Българско хоро” се подготвя за участие в международен фестивал в курорта Дидим, Турция на 25 април.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...