Начало / Икономика / Владислав Николов: Чрез промените в Данъчния кодекс защитаваме интересите на добросъвестните данъкоплатци

Владислав Николов: Чрез промените в Данъчния кодекс защитаваме интересите на добросъвестните данъкоплатци

„Мотивите за направените промени в параграф I са свързани с допълване и прецизиране на съществуващата уредба в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК). Основната промяна касае чл. 19 от ДОПК, отнасящ се до повишаване на отговорността на трети лица за непогасени данъци и осигурителни вноски на задължени юридически лица”, каза в пленарна зала народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Владислав Николов.  Той поясни, че се разширява  кръга на лицата, на които може да се търси отговорност по чл. 19 от ДОПК, като се включват и такива, които по силата на нотариално заверено пълномощно от управителя управляват цялата му дейност. „До сега тези хора не носят почти никаква отговорност към възникналите задължения на юридическите лица /за данъци и осигурителни вноски/.”, уточни Владислав Николов.

По думите му с направените промени се предлага „въвеждане на отговорност и на всяко лице, което в хипотеза на скрито съучастие прикрива търговска дейност чрез неплатежоспособно юридическо лице.”  „Това е приложимо и в случаите, когато физическото или юридическото лице, независимо дали притежава търговско качество, извършва дейност чрез неплатежоспособен длъжник, търговец или скрит пълномощник.”, каза народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

„Анализът на съдебните решения по ревизионни актове по чл. 19 от ДОПК показва, че един от най-съществените пропуски и  причина за отмяна на ревизионни актове е свързан с обосноваването на субективната страна на извършените действия на трети лица/т.нар. пълномощници/ и на причинно-следствената връзка между тяхното поведение и непогасените задължения. Затова във всички алинеи въвеждаме изискване за наличие на недобросъвестно поведение. Това защитава интереса на добросъвестните данъкоплатци.”, категоричен бе Владислав Николов. Той обърна внимание и върху порочната практика за продажба и прехвърляне на търговски предприятия след започване на ревизия или пък проверка. „Именно за да се спре това, се създава нова алинея 5 в чл. 19 от ДОПК, в която понятието недобросъвестност се дефинира чрез необорима презумпция. Приема се, че недобросъвестно поведение е налице винаги, когато действието е извършено след започната проверка или ревизия.”, каза заместник-председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Владислав Николов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...