Начало / Любопитно / Вкусен празник сътвориха на Коледния базар учениците от две професионални гимназии

Вкусен празник сътвориха на Коледния базар учениците от две професионални гимназии

SAM_7047-базар

Вкусен празник с много настроение сътвориха на Коледно-новогодишния базар днес от 11.30 часа учениците от ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване и ПГ по лозарство и винарство „Ал. Стамболийски“ в Плевен.

SAM_7048-базар-коледна трапеза

Представена бе възстановка на днешния празник Игнажден. Предварително бе наредена традиционната коледна трапеза. Децата разказваха за обичаите по празниците, обясняваха смисъла на всеки детайл. На трапезата задължително трябва да има мед, за да ни е сладък животът; лук, за да е много имотът като люспите му; чесънът закриля от зли сили, а скилидката се носи цяла година да пази от уроки; житото е типичната храна за българина; трябва да има семки, ядки, плодове и т.н.

SAM_7062-базар

През това време бъдещите-майстори сладкари се бяха посветили на изкусителните меденки, гевречета и кравайчета, а друга група изрязваше декоративно плодове и зеленчуци. Учениците по ПГ по лозарство и винарство представиха традиционни вина – бяло, червено и пелин – без тях няма как празникът да е наистина вълшебен. Под формата на мини картички бяха раздавани рецепти за вкусни празнични ястия.

SAM_7054-базар

На няколко пъти момичетата извиха хоро, а на финала на него се заловиха и мнозина от публиката. С вкуснотиите, приготвени пред очите на събралото се множество, бяха почерпени всички, присъстващи на празника.

SAM_7061-базар

SAM_7067-базар

SAM_7074-базар

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...