Акценти
Начало / Крими / ВКС потвърди три доживотни и две присъди от по 20 години за зверско убийство край Плевен

ВКС потвърди три доживотни и две присъди от по 20 години за зверско убийство край Плевен

С окончателни осъдителни присъди се е произнесъл Върховен касационен съд срещу петима обвинени за зверско убийство край Плевен. Три доживотни и две присъди по 20 години ще излежат петимата осъдени за убийството на ветеринарен лекар в местността „Нежовец”. Това съобщи на пресконференция днес наблюдаващият прокурор по случая от Окръжна прокуратура – Плевен Николай Пачевски.

Убийството е извършено на 18 февруари 2011 г. от групата роднини, която се състои от пет човека. Те са причинили по особено жесток начин смъртта на 62-годишния ветеринарен лекар Любомир Цоков. Мъжът е нападнат във вилата му в местността „Нежовец”, където в продължение на повече час е изтезаван, за да каже къде има скрити пари. Групата е наблюдавала мъжа и явно е очаквала, че има скрита голяма сума, тъй като той е отглеждал животни. Разследващият полицай по случая Албена Манкрелис отбеляза, че именно затова групата е разкрита толкова трудно – предварителната подготовка. Престъпленията са планирани много добре, но допусната грешка е помогнала случаят да бъде разкрит. Затруднения по разкриване на извършителите създава и фактът, че те са роднини, които действат в затворено общество, а единствените им средства на препитания, идват от престъпна дейност.

Фактът, че три инстанции са потвърдили идентични присъди, говори колко добре са свършили своята работа разследващите полицаи Албена Манкрелис и Мария Георгиева, посочи Пачевски. Той допълни, че за първи път вижда толкова фрапиращ случай на убийство. „Мъжът е бил буквално пребит до смърт. Кръвоносните му съдове са се разпаднали и кръвта е изтичала в тъканите. Осем от ребрата му са били строшени”, разказа наблюдаващият прокурор.

С доживотни присъди за зверското убийство са осъдени братята Кольо Йорданов – Лисицата и Мирослав Йорданов – Златният зъб, както и техният родственик Юсеин Меймишев – Биволичката. Присъди от по 20 години са получили братята Мехмед Салиев – Нощният кмет и Ибрахиев Салиев. Четирима от тях са от село Върбица, а един е от Бръшляница. Всички са на възраст около 40 години и са от т.нар. „гръцки цигани”. Тримата с доживотни присъди са рецидивисти, посочиха разследващите случая.

Началникът на ОДМВР – Плевен Красимир Начев посочи, че след задържането на мъжете, в село Върбица обстановката през последната година е спокойна и няма регистрирани грабежи. Присъдите за петимата престъпници са направили селото и околните населени места много по-спокойно място за живеене, а криминогенната обстановка е снижена значително.

 

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...