Акценти
Начало / Култура / „Вишнева градина“ от Чехов е най-новият проект на ДКТ „Иван Радоев“

„Вишнева градина“ от Чехов е най-новият проект на ДКТ „Иван Радоев“

„Вишнева градина“ от Чехов е най-новият проект на ДКТ „Иван Радоев“. Гост-режисьор е Василий Сенин от Русия. 39-годишен, той има богата творческа биография, в която са включени постановки в театри в Русия, Естония, Латвия, Германия, САЩ, Хърватия, Полша.

Преди 12 години (2004) Сенин беше гост в Плевен с постановката „12-та нощ“ от Шекспир – едно много авангардно и ефектно представление, което тогава се нареди сред най-високо оценените спектакли на националната театрална сцена.

„Изключително приятни спомени имам от Плевенския театър и от актьорите тук. В момента тук има много интересни млади актьори. Публиката в града е много интелигентна и умна“, каза днес пред журналисти младият режисьор.

В пресконференцията участваше и Василка Бумбарова, която е театрален мениджър и ще бъде драматург на постановката.

Проблемите и въпросите, които ще бъдат поставени в пиесата, са: Светът се променя, ние се променяме, правилата на живота се променят. След промените имаме свобода, но доволни ли сме от нея, какво ни е дала тя, готови ли сме за нея, искаме ли я?

Всичко това ще бъде разгледано от позицията на един културен институт, какъвто е театърът. От гледна точка на глобализма съществува въпросът: Нужно ли е да се запази този театър, или той ще изчезне като вишневата градина и на негово място ще възникне нещо съвършено различно, сподели Сенин. „Историята се случва в театъра, но театърът съществува в определено общество. Трябва нещо да се прави, да се взимат решения и времето за това е сега. Цинично е да живееш в бъдещето, опасно – в миналото. В избора между двете ние живеем“, разсъждава режисьорът, който ще се опита да предаде въздействието на тези въпроси и върху публиката.

Работата по „Вишнева градина“ е започнала едва преди два дни и е на етап подготовка и подбор. Премиерата ще бъде на 9 март.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...