Начало / Общество / Вицепремиерът Красимир Каракачанов връчи грамоти на дарители за изграждането на паметник в Плевен

Вицепремиерът Красимир Каракачанов връчи грамоти на дарители за изграждането на паметник в Плевен

На церемония днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи грамоти на дарителите, с чиято помощ беше изграден паметникът на Девета пехотна плевенска дивизия в центъра на града.

В словото си Красимир Каракачанов подчерта, че изграденият прекрасен паметник в Плевен е „за поука на бъдещите поколения”. „И най-важното – това е почит към онези български воини, които отдаваха живота си във войните за освобождение и обединение на България – да се осъществи българският национален идеал – освобождението на всички българи, които са били под чужда власт, и обединяването им в една държава“, изтъкна Каракачанов.

Той  акцентира и върху това, че осъществяването на тази идея е показало, че  когато усилията са обединени от една обща кауза, политическите различия се загърбват.  Така са били онези герои, изобразени на паметника, – в окопите и в атака никой не е питал човека до себе си дали е ляв, дали е десен, дали е богат или беден – всеки е вършел това, което трябва, в името на България, заяви Каракачанов.

Почетни грамоти за дарителство днес получиха граждани, депутати, представители на партии, военни формирования, фирми. Общо около 100 са  дарителите за изграждането на паметника. Сред тях е и кметът Георг Спартански, който гарантира, че при реконструкцията на площад „Свободата“ ще бъде създадена още по-подходяща среда около новия монумент.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...