Акценти
Начало / Видео / Визитация от 8 000 км разстояние демострираха с робот-болничен асистент

Визитация от 8 000 км разстояние демострираха с робот-болничен асистент

Член-кореспондентът проф. Григор Горчев с помощта на робот-болничен асистент днес  направи визитация на пациентка в МБАЛ „Св. Марина-Плевен” докато се намираше на близо 8 000 км разстояние в Ню Йорк.

Демонстрацията на възможностите на най-новата високотехнологична придобивка на модерната плевенска болница  беше осъществена с помощта на проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. и други лекари от екипа на болницата.

IMG_2443роботът Грег и проф. Томов

Новият „колега” в колектива на МБАЛ „Света Марина-Плевен“ е пристигнал преди 15 дни от САЩ по поръчка на медицинския управител на болничното заведение проф. Гпигор Горчев, информира проф. Томов.  С негова помощ лекарите от екипа на проф.Горчев,  могат да са при необходимост със своите пациенти и колеги,  дори когато са физически на хиляди километри от болницата. С помощта на робота Грег, както галено наричат новата си придобивка, те могат да участват в сутрешния рапорт, да присъстват на визитациите, да консултират лично пациент и да обсъдят с него важни аспекти от лечението или възстановителния процес или да консултират  колега  по време на работа в операционните зали. За целта е необходимо лекарят да разполага със специалното устройство за дистанционно управление – с  размерите на лаптоп и мишка.

IMG_2457проф. Томов командва Грег

Роботът е висок около 1, 20 м, придвижва се безпрепятствено и безшумно по коридорите, в кабинетите и болничните стаи, снабден е с екран, на който се вижда лицето на лекаря и  е с вградени звукови колони, за да се чува гласът му. По този начин се създава усещането за непосредствена близост с  отсъстващия експерт  от екипа на болницата, а пациентите могат да са в пряк  контакт с лекаря, на който са се доверили,  дори  когато той не е физически край тях, а това е от изключителна важност за тях и им обезпечава така необходимия психологически комфорт”, изтъкна при презентацията днес проф. Славчо Томов.

IMG_2449роботът Грег на визитация

Роботът е единствен за сега в България. До дни се очаква в болницата да пристигне още един, който ще обслужва реанимацията и операционния блок, а другият ще поеме останалите отделения. Лекарите вече са имали възможност да изпитат на практика удобството на роботът-асистент. Преди дни по време на нощно дежурство за една от пациентките е трябвала спешна консултация с лекуващия лекар и тя е била направена с помощта на Грег и възникналият проблем е решен без да се губи време, обясни проф. Томов.

С помощта на асистент-роботите ръководството на МБАЛ „Света Марина-Плевен”, една от най-високотехнологичните болници в Югоизточна Европа, се надява да реши един болезнен проблем на съвременното здравеопазване – максималната оптимизация на времето на висококвалифицираните специалисти и експерти, така че нито пациентите, нито лекарите да са ощетени.По този начин, реализирайки в България концепцията за „пренесено присъствие“ от съвременната роботика и телемедицина, екипът на болницата прави още една крачка към „света на бъдещето“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...