Акценти
Начало / Спорт / Веселин Плачков и Ванеса Георгиева дадоха началото на първенството по шах

Веселин Плачков и Ванеса Георгиева дадоха началото на първенството по шах

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Актьорът Веселин Плачков и Ванеса Георгиева – Мис Плевен 2015 дадоха официално старт днес на Държавното индивидуално първенство по шахмат (финали) за мъже и жени. Състезанието, на което Плевен е домакин, ще се проведе от 18 до 26 април, като в него своите умения ще премерят 10 жени и 10 мъже. Сред мъжете има шестима гросмайстори, при жените – две, а международните майстори са 7.

Минути преди официалното откриване депутатът Васил Антонов, който е член на управителния съвет на БФШ, пожела успех на всички участници в състезанието. „Плевен е един от шахматните градове на България, а днес дори е столица, в която ще се проведе първенството. Партиите се излъчват онлайн и те ще бъдат гледани от 30-35 хиляди абонати”, подчерта Антонов.

шах васил антонов

Официалното откриване на състезанието беше точно в 15 часа в хотел “Ростов”. Символичен ход при мъжете направи Ванеса Георгиева, а при жените тази чест имаше Веселин Плачков.

На финала дебют направиха четирима шахматисти – двама при мъжете и двама при жените. Сред тях е най-високо рейтингованият ни състезател при юношите – Мартин Петров. Габриела Антова, която е само на 13 г. и е най-малката състезателка в шампионата, също направи своя дебют на подобно състезание. Сред участниците са и няколко известни плевенски имена – Борис Чаталбашев, Иван Чапаринов, Красимир Русев, Пламена Андреева, Георги Русев, Симонета Иванова, Светла Йорданова, Маргарита Войска, която е абсолютен рекордьор сред участниците с 11 титли.

Наградният фонд на първенството е общо 20 000 лв. Купите при жените и купите при мъжете ще бъдат връчени на церемония на 26 април, като ще бъдат раздадени по три купи за класиралите се на първо, второ и трето място при мъжете и жените.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Депутатът Васил Антонов ще връчи и две индивидуални награди за двамата най-добре представили се плевенски състезатели при мъжете и жените. Награда ще бъде връчена и на най-прогресивно развиващия се плевенски състезател.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Главен съдия при жените е Здравко Недев, а при мъжете – Николай Йорданов. Заместник главни съдии ще са Петьо Маринов и Пламен Стефанов – и двамата са със сертификати на ФИДЕ.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...