Акценти
Начало / Култура / Веселин Плачков: Бях поставен в условия да напусна

Веселин Плачков: Бях поставен в условия да напусна

Подадох молба за освобождаване от театъра, защото бях поставен в условия да напусна. Няма никога да се върна тук – това заяви актьорът Веселин Плачков пред Комисията по култура към Общински съвет – Плевен, която проведе извънредно заседание в късния следобет вчера. Една от темите беше именно освобождаването на актьора от трупата на Плевенския театър. Плачков подчерта, че не е искал да се разгласява напускането му, защото „да се вадят кирливи ризи е непристойно”. „Явно не попадам в репертоарната политика на директора на театъра. Не искам да навредя на директора Васил Василев, на театъра и на колегите. Желая да работя в Плевен, докато това е възможно. Но не желая да бъда служител на Васил Василев и не искам да участвам в разпада на Плевенския театър”, заяви още Плачков и допълни, че категорично не приема името му да бъде свързвано с която и да е било политическа партия.

img_4124%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2

В началото на  заседанието директорът на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев, представи пред комисията визията си за развитие на културния институт. По думите на Василев започват най-добрия сезон на Драматичния театър със заглавия, които го доближават до европейските сцени. Той изтъкна, че премиерата на Шекспировия „Цимбелин”  на плевенска сцена ще изпревари с две седмици световната премиера на същата пиеса в Лондон по повод 400-годишнината от смъртта на Шекспир.  Плевенската премиера на „Цимбелин” ще е на 29 и 30 септември и за нея са подготвени VIP покани на стойност 50 лв., които ще бъдат предложени на общинските служители и общинските съветници, стана ясно от изявлението на директора на театъра.  Той акцентира и върху подготовката на премиерата през октомври на „Българите идват”, изградена изцяло върху български текстове и с участието на Северняшкия ансамбъл и Общинския хор. Наред с това Васил Василев представи и справка за финансовото състояние на театъра.  При встъпването му в длъжност театърът е имал задължения в размер на 85 000 лв., като само за последните две години задълженията към „Топлофикация Плевен” са  27 000 лв. Театърът е и сред най-големите длъжници към общинската хазна с неизплатена такса смет за 2015 г. в размер на 17 000 лв., посочи Василев. „За четири месеца трябваше да направя така, че да заработи един финансово закрит театър. В същото време ме занимавате с един казус, добил популярност като „Случаят Плачков”, изтъкна Василев. От изказването му стана ясно, че задълженията на театъра вече са стопени до близо 18 300 лв. По отношение на Веселин Плачков директорът  коментира, че вече няма да има привилегировани актьори.

Според Цветко Цветков – член на комисията от БСП, с уволнението на Веселин Плачков се е преиграло и са вкарани политически нюанси.

img_4128%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8f-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Това изостри тонът на дискусията и се стигна до размяна на реплики между членове на комисията и присъстващи слушатели.  Председателят на комисията Петя Василева парира страстите, като категорично отхвърли намекът за намеса на политика в случая  и няколко пъти подчерта, че с тази дискусия не се прави опит за посегателство върху демократичните принципи, още по-малко да се налага цензура. Но изрази съмнение, че  поставянето на „Цимбелин” е твърде амбициозна задача.

В края на заседанието всички се обединиха около това, че дискусията е била полезна и стигнаха до решението на подобни дискусии да бъдат поканени шефовете и на другите културни институти в града.  Изказано беше мнение също  Общинският съвет да се самосезира за таксата смет за тази година на ДКТ „Иван Радоев”, която е в размер на 25 000 лв.

img_4125%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...