Акценти
Начало / Общество / Вероятно седем партии влизат в новия парламент

Вероятно седем партии влизат в новия парламент

парламентаПоне 7 партии влизат в новия парламент, в който ГЕРБ ще е първа сила (33.2), но най-много с 90 депутати, следвана от БСП с 16.5 %, ДПС с 14.1%, Реформаторският блок – 8.7%, „България без цензура“ -6.3%, Патриотичният фронт – 6.0%. Това показват данни от екзит пол на агенция „Алфа рисърч“ към 18 ч., цитирани от Медиапул. Според тези данни АБВ и „Атака“ са близо до 4-процентовата бариера и с шанс за участие в следващото Народно събрание. Ако последните две партии останат под чертата, или влезе само едната, ще се увеличат процентите за сигурните участници в парламента. Ако „Атака“ прескочи бариерата, това ще е първото Народно събрание с две националистически формации – Патриотичният фронт (ПС) и партията на Волен Сидеров.

Първите три политически сили бележат срив в представителството си за сметка на по-малките партии.

За разлика от ГЕРБ и БСП, при ДПС има основания да се смята, че гласовете за партията са контролирано ограничени, за да не се окаже втора политическа сила, което би създало обществено напрежение.

В зависимост от това колко ще са партиите в новия парламент, съществуват различни хипотези за броя депутати, които ще има всяка от тях, сочи анализът на Медиапул.

При участие на „Атака“ и АБВ, разпределението на депутатите ще е следното: ГЕРБ: 85-90; БСП – 40-45; ДПС:30-35; РБ – 20-25; ББЦ: 12 -15; ПФ: 12-15; АБВ и „Атака“ по 10-12 депутати.

Ако АБВ и „Атака“ останат под чертата, ГЕРБ получава между 95 и 100 депутати; БСП: 45-50; ДПС: 35-40; РБ: 20-26; ПФ и ББЦ – по 15-18 депутати.

При вариант, че влезе само една от двете последни партии, броят на депутатите за останалите политически сили ще варира с плюс-минус един – два депутати.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...