Акценти
Начало / Политика / Венцислав Върбанов: Идеята за диференцирана минимална работна заплата по региони е безумна

Венцислав Върбанов: Идеята за диференцирана минимална работна заплата по региони е безумна

Като безумна определи идеята за диференцирана минимална работна заплата според това колко развит е определен регион независимият народен представител Венцислав Върбанов. Според него такава идея изобщо е невъзможна да се реализира, дори и при добро желание, в български условия, защото има голям дисбаланс между големите и малките градове, между столицата и всички останали.  Ефектът, според депутата, ще е отрицателен и това допълнително ще доведе до нова миграция на хората в зависимост от условията в различните градове. “В момента бизнесът едва диша, в средния и дребния бизнес кризата се отрази много сериозно и едно такова решение допълнително ще даде негативни резултати”, каза Върбанов.

Според него един месец ще се говори и ще се дава мнение по този въпрос, накрая нищо няма да се случи, а в същото време много по-важни въпроси ще останат не дотам обсъдени. “Не знам умишлено или не, но точно тази тема в момента отвлича вниманието от по-сериозни проблеми – като започнем например от бюджета за следващата година и се стигне до готовността да посрещнем една бежанска вълна от Сирия, каквато определено се задава и преминем през условията, в които работи българският бизнес и българските общини”, посочи депутатът.

“Заиграването” на тема заплати е възможно, защото възнагражденията на хората са обидно ниски и това е една от най-чувствителните теми. Послания в тази посока стигат до всеки и хората по-лесно могат да бъдат манипулирани, изказа мнение Венцислав Върбанов.

Той каза още, че усилията на земеделските организации да се обединят за предстоящите парламентарни избори продължават и поне досега има положителни резултати. На проведено миналата седмица честване за Никола Петков са присъствали представители на всички земеделски формации, които са заявили желание за споразумение. Депутатът изрази и надежда, че скоро ще се вземат решения, които ще направят процеса на обединение необратим.

От политическа гледна точка Върбанов прогнозира доста интересна зима. “Искаше ми се дните да бъдат нормални, но може би ще има горещи. Определено ще има горещи новини”, каза той. Народният представител не изключи и възможността някои политически формации да се възползват от по-голямото оживление преди изборите догодина и да започнат да подканят хората да излизат и по площадите. Той заяви, че според него предизборната кампания няма да бъде никак приятна, дори напротив – ще е обострена и с много удари под пояса.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...