Акценти
Начало / Общество / Велопоход и почистване правят от „Персина” за Националния ден на парковете

Велопоход и почистване правят от „Персина” за Националния ден на парковете

Природен парк „Персина” ще се включи в Националния ден на Парковете 2013 с почистване на местността „Хисарлъка”. Инициативите тази година преминават под мотото „Не създавай нови видове”.

Придвижването до местността ще е с колелета. Сборен пункт за велопохода ще е Посетителския център на Природен парк „Персина” в Белене на 8 юни в 9.00 часа. Дължина на вело трасето, което преминава по поречието на река Дунав, е 4 км със средна продължителност 40 мин. Инициативата „Ден на Парковете 2013” се провежда ежегодно и се организира съвместно с WWF България.

Тази година мероприятието ще започне с лекция на открито на тема „Биоразнообразие и интересни хабитати в ПП „Персина”. Фокусът ще е обърнат специално върху работата с деца и ученици. В представянето са включени видове, които могат да бъдат видени по време на самото почистване. А забелязаното всеки участник ще може да документира със снимка. Най-интересните фотоси след това ще бъдат наградени.

Природните паркове са най-посещаваната и съответно най-уязвимата природа на България. Всяка година те регистрират 10 млн. посещения, които оставят своя отпечатък. Това е шестото поредно издание на инициативата. За изминалите години в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 тона отпадъци в природните паркове в цялата страна.

Снимка: WWF

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...