Акценти
Начало / Последни новини / Веломаратонът „Дунав Ултра“ тази година събира рекорден брой участници

Веломаратонът „Дунав Ултра“ тази година събира рекорден брой участници

Рекордните за всички издания до момента 36 участници ще стартират в ежегодния веломаратон “Дунав Ултра”. Те ще изминат 670 км от Видин до село Дуранкулак. Тази година изпитанието е под надслов Teamwork (екипна работа).

Вело ентусиастите ще стартират в групи “екип по двама”, “екип по четирима”и “соло”, като в рамките на 5 дни ще изминат дистанцията на маршрута, преминавайки през всички дунавски градове на България, както и в района на 70 родни села.

Маратонът няма състезателен характер и всеки достигнал крайната точка на веломаршрута получава персонална грамота и сертификат.

За първи път през тази година в събитието има и международно участие в лицето на трима представители от Румъния. Три са и дамите, които ще въртят педалите в прехода като две от тях са заявили, че ще се опитат да преодолеят дистанцията за под 48 часа.

Голямо е вълнението за събитието и сред жителите в населените места, през които участниците ще преминат. Хора от дунавски села вече анонсираха готовност да организират импровизирани пунктове, където ще посрещат най-бързите колоездачи. Активностите през последните години по веломаршрута “Дунав Ултра”, започнаха да го сравняват като атрактивно “Ел Камино” за велосипедисти на Балканите, споделя основателят на велопохода Борис Бегъмов.

По време на тазгодишното масово събитие в Белене се готвят за традиционен мини-поход от Никопол до Белене. В село Остров ще посрещат колоездачите-авантюристи с народни носии и домашно приготвени погачи. Жителите на селата Горни Вадин и Долни Вадин също ще очакват преминаването на бързите екипи, за да ги дарят със студени напитки, добро настроение и мотивация в един от най-отдалечените и безлюдни райони по поречието на река Дунав в България.

През последните години ежегодните преходи по веломаршрута добиха популярност с каузата си за популяризиране на населените места по северната граница на страната. В края на 2017-та година “Дунав Ултра” дори спечели категорично престижната награда “Иновация на годината в туризма” в ежегодния конкурс, организиран от Министерство на туризма.

Тазгодишното издание на прехода Дунав Ултра: Teamwork е с начална дата 7 септември, а домакин за първи път ще бъде град Видин.

Любопитен факт е, че сред участниците в Дунав Ултра: Teamwork е и ултрамаратонецът Красимир Георгиев – единственият българин, преодолял успешно ада и жегата в един от най-тежките ултрамаратони за бегачи в света Badwater.

„Каузата за популяризиране на населените места по поречието на река Дунав е страхотна, подкрепям създателите на “Дунав Ултра” и твърдо вярвам, че този маршрут ще носи все повече позитиви за развитието на тази прекрасна част на България”, казва по повод участието си ултрамаратонецът.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...