Акценти
Начало / Култура / Велислава Кръстева: Случилото се с Плевенския театър е изключително тревожно

Велислава Кръстева: Случилото се с Плевенския театър е изключително тревожно

Приех като шамар решението на Общински съвет – Плевен за намаляване със 70 000 лв. на субсидията за Драматичния театър. Това, което се случи в Плевен, е изключително тревожно за всички и ние трябва да бием камбаната за тази опасна тенденция. Това каза народният представител и член на Комисията  по култура в НС Велислава Кръстева на среща днес в Плевен с директора на ДКТ „Иван Радоев” , на която присъстваха и актьорите Нина Илиева и Георги Ангелов.

Според Велислава Кръстева, ако не се противостои на отнемането на субсидията, може да се бележи началото на нов вид „културна революция“. Тя не скри, че в този случай има много повече въпроси, отколкото отговори. Един от въпросите й бе как „орязването на субсидията на Плевенския театър обедини в едно непримиримите политически сили  ГЕРБ и БСП, и така наречените патриоти от ВМРО“. „Кои са тези политици, които противопоставят граждани на селяни, артисти на музиканти, учени на необразовани и как си позволяват това. Как общински съветник си позволява да дава оценка на културен продукт”, попита още Велислава Кръстева и подчерта, че тримата съветници от ДПС не са подкрепили това предложение.

Но коментира, че „общински съветници, които са призвани да подкрепят, подпомагат и легитимират с гласовете си различни сфери на социалния, обществения, културния живот в общината, са започнали да се изживяват като последна инстанция”.  „Опазил ни господ от политици, които си мислят, че възпроизвеждат култура. Не, те не произвеждат култура”, категорично заяви тя.

Според нея, чрез местната власт някой мисли, че може да подменя духовности. „Защото днес са 70 000 лв. от Плевенския театър, утре в Благоевград махат културните фестивали, в Ловешкия театър също орязват  субсидията. Не можем да допуснем това”, заяви Кръстева.

Тя призова министъра на културата да се намеси, а общинските съветници в Плевен да поправят грешката си.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...