Акценти
Начало / Култура / Велики четвъртък – ден за пречистване

Велики четвъртък – ден за пречистване

В  четвъртия ден от страстната седмица – Велики четвъртък,  са се случили три от най-важните събития от Христовите страсти според Евангелията: тайната вечеря на Исус с неговите ученици, Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и предателството на Юда.

На тоя ден Христос  умил краката на апостолите и казал: “не дойдох да служа, а да послужа“. После сам причастил светите апостоли и им заръчал любов към всички.  След което им казал, че ще бъде предаден. После, заедно с апостолите, отишъл в Гетсиманската градина дето се молил до идването на предателя.

В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. Свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се помазване на миряните с елей, който лекува душата, а оттам и тялото. По време на литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.

На този ден се извършват много обреди, най-важният от които е боядисването на яйцата. Това става сутрин при изгрев слънце, като  първото яйце трябва да е червено като символ на Христовата кръв. Това яйце се оставя настрана от другите, с него се подменя миналогодишното, което през цялото време е престояло на иконата на Богородица – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Второто яйце, също червено, се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ или на другия ден.

Великденските яйца могат да се боядисват и в събота.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...