Акценти
Начало / Култура / Великденски хлябове от плевенския край показват в Регионалния музей

Великденски хлябове от плевенския край показват в Регионалния музей

обредни хлябове Регионален музей

Оригинални за плевенския край Великденски хлябове са подредени в изложба в Регионалния исторически музей в Плевен, която беше открита тази вечер. В нея са представени близо 20 вида великденски хлябове, които са характерни за нашия край, обясни при откриването етнографът Соня Кинова. Любопитното е, че хлябовете са изработени от ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен по скици, предоставени им от музейните специалисти.

Соня Кинова

А зад тези скици стоят много часове работа на терен, обикаляне по къщите и разпитване на възрастни жени, които знаят какво се е правило за тези светли празници, които ни предстоят, каза Кинова и благодари на момичетата и момчетата от професионалната гимназия, които са овеществили техния труд. Кинова обясни, че хлябовете ще бъдат консервирани, за да бъдат запазени във фонда на музея.

лазарски носии Регионален музей Плевен

Изложбата включва и оригинални лазарски носии  от почти цяла България. Като музейните специалисти са решили да разчупят стереотипа и да покажат нещо съвсем различно от това, което е характерно за плевенския край и може да се види по всяко време в музея. В изложбата са включени лазарски костюми от всички етнографски области на страната без Родопите. Не защото нямаме лазарска носия от там, а не ни стигнаха манекените, с усмивка поясни Кинова.

За обредните хлябове Соня Кинова допълни още, че те винаги са кръгли и представят връзката между човека, реалното и небесното. Това е хлябът, който ще бъде пренесен в жертва и всеки ще си поиска да му се случи нещо хубаво и затова не пропускайте да помечтаете за нещо добро и радостно, защото на Великден мечтите се сбъдват, пожела Соня Кинова.

изложба Регионален музей Плевен

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...