Акценти
Начало / Общество / Велика сряда – началото на нов мироглед

Велика сряда – началото на нов мироглед

В деня на Велика сряда се припомня едно от последните събития преди страданията на Господ: за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Христос в дома на Симона прокажени. С това тя го помазала за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете му със сълзите си. За да не й се попречи на доброто намерение, жената счупила съда и разляла елея. Някои възроптали, че това е прахосничество. А Христос казал, че много се прощава на този, който умее много да обича.

На Великата сряда от Страстната седмица Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христос  срещу 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Той пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“ После вдига чашата с червено вино и казва: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете.“ С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.

Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...