Акценти
Начало / Култура / Велика сряда е – денят на Тайната вечеря

Велика сряда е – денят на Тайната вечеря

На Велика сряда се  припомня за Тайната вечеря на Божия син с апостолите и предателството на Юда. На Тайната вечеря Божият син Христос споделя с апостолите хляба и виното – своята плът и кръв, и им казва, че един от тях ще го предаде. На този ден Юда отива при юдейските първенци и се уговаря с тях да предаде Учителя си за тридесет сребърника.

На Велика сряда си припомняме и за разкаялата се блудница, която изляла драгоценен елей върху Христос в дома на Симон Прокажени. С мирото грешницата е помазала Спасителя като за погребение, приживе го е оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите си и откривайки ги с великолепните си коси. Някои от апостолите възроптали срещу това, като казали, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото усърдието на разкаялата се блудница ще се разгласи по целия свят.

Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол. Тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка.

На днешния ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие. На този ден вярващите се замислят: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа. Забравете за чистенето, прането, шиенето и дори за готвенето. Ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...