Акценти
Начало / Култура / Вежди Рашидов: Плевенската филхармония е доказателство, че българската култура не е умряла

Вежди Рашидов: Плевенската филхармония е доказателство, че българската култура не е умряла

Българската култура не е умряла и е намерила нестандартни форми за  показване пред публиката и Плевенската филхармония е доказателство за това. Тези думи каза министърът на културата Вежди Рашидов веднага след уникалния за България концерт, който Плевенската филхармония направи в едно от халетата на завод „Вапцаров”. На концерта присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител Иван Новкиришки и кметът проф. Димитър Стойков.

„Това е пътят, скъпи приятели, и вие доказахте, че има нови форми. Благодаря ви, че  изкарвате българската култура от летаргията”, каза още Вежди Рашидов.

Той призна, че нетрадиционният концерт му е харесал много и го е върнал в годините на неговата младост.

За концерта си в завода филхармониците и Общински хор „Гена Димитрова” с  диригент Анелия Дечева, под палката на гост-диригента Димитър Панов,  изпълниха популярни пиеси от Гершуин, Скот Джоплин, песни на Франк Синатра и групите АББА и Бийтълс.

Министър Рашидов пожела програмата на филхармонията да бъде разширена и да бъдат включени и песни на български изпълнители. Министърът обеща да подпомогне и гастрол на филхармонията в чужбина догодина, когато оркестърът ще отбележи 60 години от създаването си.

По-късно пред журналисти той подчерта, че трябва да се води политика за популяризиране на България навън.” Ако това не го направим, никой няма нужда от нас. Затова българските творци трябва да бъдат показвани в Лувъра, български гласове да пеят в Балшой театър. България трябва да се показва там, където е мястото на големия талант. До днес имаше практика да показваме българските таланти в покрайнините на градовете, но българският талант трябва да бъде там, където са европейските таланти. Това е моята политика и аз ще продължа да я следвам  в бъдеще”, заяви Вежди Рашидов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...