Начало / Политика / ВАС отхвърли жалбата на двамата кандидат-съветници от ГЕРБ – Плевен

ВАС отхвърли жалбата на двамата кандидат-съветници от ГЕРБ – Плевен

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Станислав Маринчев Иванов и Емил Богданов Цветков от Плевен – кандидати за съветници от листата на ГЕРБ – Плевен, с която оспорваха решение на Централната избирателна комисия.  Припомняме, че Станислав Иванов и Емил Богданов бяха избрани за общински съветници в Плевен от преференции на местните избори. От  ПП ГЕРБ, от чиято листа са двамата, беше внесено заявление, че те се отказват от местата си на общински съветници в Общински съвет – Плевен. ОИК – Плевен одобри тези заявления, но след това те бяха обжалвани в Административен съд – Плевен от Станислав Иванов и Емил Цветков, които твърдяха, че не са били запознати с въпросните заявления. Делото стигна до Върховен административен съд, където отсъдиха решението на ОИК – Плевен да бъде отменено. На основание на това двамата поискаха ново произнасяне на ОИК – Плевен,  с което същите да бъдат обявени за избрани общински съветници от ПП ГЕРБ в съответствие с изборните резултати. ОИК-Плевен се събра и резултатът е решение за отхвърляне на това искане, което беше обжалвано от кандидат-съветниците пред Централна избирателна комисия.

Така се стигна до жалбата във ВАС, с която Станислав Иванов и Емил Цветков обжалват и последвалото решение на ЦИК. Жалбоподателите считат, че решението на ЦИК е незаконосъобразно.   На първо място посочват, че в решението не са изложени мотиви защо не се приема проекта за отмяна на обжалваното решение на ОИК – Плевен и ЦИК не се произнася по същество на молбата им да бъдат обявени за избрани за общински съветници, съобразно изборните резултати и да бъдат заличени избраните на тяхно място, а указва на ОИК – Плевен да вземе решение, с което да изпълни решението на ВАС. Твърдят, че е налице грубо нарушение на принципите на изборния процес, тъй като не са зачетени резултатите от гласуването. Според жалбоподателите на практика спорът се пренася между ОИК – Плевен и ЦИК – София, като по същество решение не може да се приеме. На второ място считат, че е задължение на ЦИК да сигнализира Върховния административен съд за безпрецедентния отказ на ОИК – Плевен да изпълни съдебното решение на ВАС, а не да се приема решение по чл. 304, ал. 1 АПК. По тези съображения молят жалбата им да бъде разгледана по същество и да бъде постановено решение, с което да се отмени обжалваното решение на ЦИК, и ВАС да се произнесе по молбата им, като се постанови решение, с което да се отмени като незаконосъобразно решението на ОИК – Плевен и постановено друго, с което да бъдат обявени Станислав Маринчев Иванов и Емил Богданов Цветков за общински съветници в Общински съвет гр. Плевен съобразно изборните резултати и да бъдат заличени обявените за избрани за общински съветници на техните места.

ВАС обаче на свое заседание вчера, 15 декември, се произнесе, че  „постановеното от Централната избирателна комисия решение е законосъобразно като краен резултат”. А именно, че в решението на ЦИК е отразено, че при проведеното гласуване „ЗА” предложения проект са гласували поименно посочени девет от членовете на ЦИК, а „ПРОТИВ” предложения проект са гласували също поименно посочени петима от членовете, и тъй като предложеният проект не е събрал необходимото мнозинство от две трети от гласовете на присъстващите 14 членове на ЦИК, е постановено решение за отхвърляне на проекта.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...