Акценти
Начало / Любопитно / Васко Кръпката чукна 55, Марияна Попова навършва 36

Васко Кръпката чукна 55, Марияна Попова навършва 36

Васко Кръпката

Васко Кръпката (Васил Георгиев) днес става на 55 години. Един от най-колоритните блусари в страната е роден в София. Шофьор и автомеханик по професия, той е самоук музикант. Свири на барабани, хармоника, китара. Автор е и певец на блус парчета. През 80-те години свири на барабани в различни поп-рокгрупи. В края на комунистическия режим създава своя група – „Подуене блус бенд”. Пише и изпълнява песни, които тоталитарната цензура не би допуснала – „Бюрократ“, „Слънчев бряг блус“, „Комунизмът си отива“ и пр. Възторжен привърженик на промяната на България от диктатура към демокрация – участва с китарата и групата си на всички митинги, барикади и други прояви на демократичната опозиция. В тези паметни години за България Васко Кръпката написва и изпълнява песни, които неподправено изразяват порива за свобода на цели поколения и това го превръща в един от символите на промяната. Същевременно прокарва свой стил и „блус пътека“ в България като създател на първата сериозна блусформация. Привлича добри музиканти и получава необикновена смес от искреност, хипарски непукизъм, остър език и сериозни аранжименти и инструментални импровизации. Така ПББ се превръща в най-добрата българска блусрокформация за следкомунистическите времена.

Следват известността и успехите на Васко Кръпката и групата му и безкрайните турнета из България и в чужбина – по всички възможни и невъзможни места, където може и не може да се свири: от затвора в Бухово до зала 1 на НДК, от покрива на площад „Гарибалди“ до мазето на театър „La Strada“, от барикадите в Дупница до концерта по посрещането на Бил Клинтън в София, от акустични концерти за болни деца и домове за сираци до шумни рокерски събори, от малкия клуб Еddy’s до Super Blues Festival Bucurest 95′ с хедлайнер John Mayall, където ПББ свирят З пъти на бис пред 5000 души, от покрива на движещ се автобус на „Фестивала на Таратайката“ в Пловдив до Rothmans Blues Fest Бургас 99 с хедлайнери The Blues Brothers Band, от Бирфест София до бирарията на Haineken в Amsterdam, от училището за дипломати в Bonn до затвора в Koln, oт Jazzgalerie Bonn до Jazz Нouse Kansas city, от подуенското мазе до Buddy Guy’s Legends Chicago… и пр…

Непокорен, плуващ срещу течението Васко Кръпката се превърна в една от най-спорните личности на Нова България, за него можеш да прочетеш, че е „символ на демокрацията“, така и че е „обикновен имитатор“. Ясно е едно – Васко Кръпката разчупва нормите и прави музика, за която единственият съдник са онези, които са я чули.

Марияна Попова

Днес празнува рожден ден и поппевицата Марияна Попова, която е родена в София. От 1989 до 1991 г. се занимава с народно пеене и танци. Завършва гимназия „Филип Станиславов“. Следва поп и джаз пеене в Нов български университет. От 1996 до 2000 е вокал на „Кокомания“, нашумели най-вече с песента „Ти не дойде“. През 2001 побеждава в обявения от „Шоуто на Слави“ конкурс за беквокалистки, но остава на работа там само три дни. По-късно печели конкурс за водещи в „БГ радио“, а после — в предаването Пиано Бар „Нощни птици“ по БНТ. Мариана Попова е една от петте поппевици, номинирани за наградите на телевизия ММ заедно с Лили Иванова, Белослава, Мария Илиева и Тони. На 18 май 2006 Мариана Попова представя България на Евровизия в Атина с песента си „Let Me Cry“, но не успява да се класира за финала, а остава на 17 място в полуфинала.

Взема участие в благотворителната инициатива на БТВ – „Великолепната шесторка” в дует с баскетболния треньор Тити Папазов, като печели най-голяма подкрепа на гласуването за любимец на публиката. През 2008 г. издава дебютния си албум New Religion, в който са включени 11 песни. Между тях има кавър на песента на Паша Христова „Остани“, латино-песен с Орлин Горанов с участието на испанския барабанист Пабло Круз, както и баладата Let me cry. Включени са разнородни етнопарчета – пее фадо, има дует с Миро от Каризма, в който той пее на иврит, а тя на английски.

През 2009 г. тя отново взема участие в конкурса на българската Евровизия с парчето си Crazy, но не събира достатъчно гласове.

През 2011 г. Мариана Попова издава дуетен албум със заглавие „Предай нататък“, в който са включени 11 песни (девет дуетни и две със сборни формации). Три от дуетните песни на Мариана са с Орлин Горанов – „Чуй ме“, изпълнена за първи път на церемонията на Годишните музикални награди на БГ радио през 2009, като в албума е включена и англо–италианска версия на „Чуй ме“ – „Can You Hear Me“, в която Мариана пее на английски, а Орлин Горанов – на италиански. Песента е по музика на Краси Гюлмезов, Мариана е автор на българския текст, а английският и италианският вариант са на Владимир Михайлов и Даная Цанкарска.

Песента “Целувай ме дълго” сбъдва една мечта на Мариана – да изпълнява песен, написана от Стефан Димитров в дует с Васил Найденов. В албума са включени още “Замълчи, замълчи”, дует с Дони, „Kadosh“ – с Миро, “Губя те” с Искрен Пецов и „So High“ с Васил Петров. В диска “Предай нататък” са и две песни, изпълнени от сборни формации – “Помощ, обичам те!” и коледната “Бяла звезда” с участието на Мария Илиева, Нина Николина, Орлин Павлов, Любо, Графа, Наско от Б.Т.Р., Дони, Нети, Виктория Керин и Поп Корн.

2011 г. – Мариана Попова става част от треньорския щаб в лятното шоу на bTV „Гласът на България“ заедно с Миро, Ивана и Кирил Маричков, където печели Стелиана Христов от нейния отбор.

На 17 септември 2012 г. Мариана влиза в къщата на Vip Brother Bulgaria и излиза на 5 ноември 2012 г. Вътре любимият й Ханес Перфлер й предлага брак и тя приема.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...