Начало / Култура / Васил Василев за „Островът на робите”: Искам зрителят да почувства свободата и да я получи

Васил Василев за „Островът на робите”: Искам зрителят да почувства свободата и да я получи

Плевенският драматичен театър ще изненада зрителите си с премиерен спектакъл на пиеса, която за първи път се поставя в България, и която е от един много сложен и малко познат в страната автор – Пиер дьо Мариво. Спектакълът „Островът на робите” е режисьорски дебют на плевенска сцена на директора на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев.

Правим спектакъл, който е по-необичаен. Искам зрителят да почувства свободата и да я получи. Да разбере пътя до свободата и да разбере защо е роб”, сподели днес режисьорът. А защо точно с пиеса на Мариво е избрал да отправи тези послания към публиката? Защото, според Василев,  размяната на ролите при Мариво помага да разбереш как от господар можеш да се превърнеш в роб и как от роб да станеш господар, и да запазиш своите  ценности. „И можеш да разбереш, че в този свят богатството и властта не са определящите. В този свят има един единствен път и той е любовта към ближния. Просто християнско правило, което винаги забравяме”, подчерта режисьорът.

За режисьорския си дебют на плевенска сцена Василев е направил още една първа крачка – доверил се е изцяло на екип от млади професионалисти. Любопитното е, че сценографът е избран чрез кастинг. Не исках да правя никакви компромиси и измежду трима явили се, избрах  младият  Константин Вълков, разказа Василев. Плевенчанинът бил най-близо до режисьорската представа. Негово дело са костюмите, сценографията, грима. Много се радвам, че той се вписа в екипа и вече работи по втори спектакъл, каза Василев.

Актьорският състав е предимно от млади актриси, за някои от които това е дебют на плевенска сцена. Теодора Кулева, Мария Йорданова, Йоана Кирчева, Бориса Сарафова и добре познатите Адриан Филипов и Сергей Котстантинов.

„За мен това е голямо предизвикателство. Не съм работила в такъв стил. Представлението не е лесно за изпълнение дори и за опитен актьор. Но в това е и удоволствието, защото съм от актьорите, които обичат да бъдат предизвиквани и да правят неща, които не им лягат, които са по-далеч от мен и трябва да ги достигна. В този смисъл съм много благодарна на екипа, който ни предостави възможност да се борим сами със себе си”,  сподели Теодора Кулева.

По думите на режисьора по време на репетициите екипът е бил обхванат от някаква творческа лудост, която много помогнала за изграждането на спектакъла. „Не знам дали ми е бунт, но знам, че искаме да  творим в онзи остров, който е сцената, защото той ни дава повече свобода. И през цялото време сме мислили как да създадем спектакъл, който е гледаем за всички”, каза Васил Василев.

Според актьорите визуалните ефекти са толкова силни, че посланието на спектакъла може да бъде уловено и от глухоням зрител. Ако зрителят успее да вникне и в текста, може би ще претърпи и малък катарзис, смятат те.

Спектакълът е пример за това, че робството и господарството е не статус в обществото, а вътрешно състояние на духа. Според Мария Йорданова, театърът в 21 век отдавна не се занимава с универсални внушения и послания. „Затова всеки зрител сам трябва да почувства свободата – как ти я взимат, как ти я дават и как после живееш с нея. И ако достигнем до повече зрители, значи тогава сме успели”, убедена е младата актриса.

Дали ние избираме съдбата си, или тя ни контролира. Дали успяваме в живота, когато приемаме съдбата си, или когато се борим с нея.Това са въпросите, на които зрителят ще намери своя отговор  в „Островът на робите” на Плевенския театър.

Премиерните представления са на 28 и 29 септември, от 19 часа.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...