Начало / Общество / Васил Антонов ще е част от делегацията за откриването на Желязната църква в Истанбул

Васил Антонов ще е част от делегацията за откриването на Желязната църква в Истанбул

Народният представител от ПГ на „БСП за България” и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията към 44-то Народно събрание Васил Антонов ще е част от българската делегация, която ще присъства на откриването на ремонтираната църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква.
„Преосвещаването на българския православен храм „Св. Стефан” е ключов момент в отношенията между България и Турция. Ремонтирането му е споразумение между двете страни.
Желязната църква впечатлява със забележителната си и уникална архитектура. Пълна е с история и доказателство за силата на православната вяра. Съградена е от цариградски българи на самия бряг на Златния рог, първоначално като дървена, в къща, дарена от княз Стефан Богороди. През 1860 година за първи път в нея Иларион Макариополски служи на български език. След като дървената църква изгаря, на нейно място се издига нова, желязна, осветена от екзарх Йосиф I през 1898 година. Днес в двора й са погребани мощите на българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски”, коментира депутатът Васил Антонов.


В официалната делегация, заедно с плевенския депутат, ще са и патриарх Неофит, митрополитите Гавриил Ловчански, Наум Русенски и Киприан Старозагорски. Българският партриарх и Вселенският Вартоломей на 7 януари – 120 години след първото му освещаване, ще отслужат заедно молебен в обновения храм. На молебена ще присъстват българският премиер Борисов и президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган.


„Св. Стефан“ е единствената православна желязна църква. Създадена е в края на XIX век (1892 г. – 1896 г.) В архитектурно отношение отвън съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил. Интериорът е изработен във Виена. Иконостасът и шестте камбани са направени в Русия. Иконите са изписани от руския художник Клавдий Лебедев.
Близо 7 години е продължил ремонтът й. В реставрацията са вложени около 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е предоставила 1 млн. лири (малко над 200 000 евро), а останалите средства са от Истанбулската голяма община и община Фатих.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...