Акценти
Начало / Икономика / Васил Антонов  с писмо до ръководството на Левицата за рестарт на АЕЦ Белене

Васил Антонов  с писмо до ръководството на Левицата за рестарт на АЕЦ Белене

Водачът на листата на Коалиция „БСП за България” в 15 МИР – Плевен Васил Антонов, областният и общинският председатели на БСП в Плевен изпратиха писмо до Изпълнителното бюро на Националния съвет на левицата.  В него те настояват в най-кратки срокове на съвместно заседание с парламентарната група да бъде обсъдена темата за АЕЦ „Белене“ и се внесе предложение в Народното събрание за премахване на наложения от него мораториум от 29.03.2012 г., както и да бъде отменено решение № 250/28.03.2012 г. на Министерски съвет за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

„В началото на м. Декември 2017 год. в Народното събрание на Република България бе представен окончателният доклад относно възможностите за реализация на активите на АЕЦ „Белене“, изготвен от Българската академия на науките. Това предизвика отново активен дебат както в цялата страна, така и  сред обществеността на област Плевен, и породи нови очаквания, че съществува реална възможност  за изграждането на ядрената централа на площадка „Белене“, се казва още в писмото.

Плевенските социалисти считат, че рестартирането на този проект ще промени значително социално-икономическата обстановка не само в област Плевен, но и в останалите области от най-бедния регион в Европа – Северозападна България и ще осигури енергийна независимост на България и защита на националните ни интереси. В тази връзка те предлагат на ръководството на БСП да организира национална среща с експерти в областта на енергетиката, които да предоставят информация и становища по отношение на  перспективите и възможностите за развитие на ядрена енергетика в България.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...