Акценти
Начало / Политика / Васил Антонов: Нуждаем се от гъвкавост и мъдрост в отношението към бежанския проблем

Васил Антонов: Нуждаем се от гъвкавост и мъдрост в отношението към бежанския проблем

Плевенският народен представител Васил Антонов, който  представя страната ни на ХХІІ ежегодна международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи, изнесе доклад на тема: „Християнското осмисляне на проблемите на бежанците в света на актуалната действителност”.

„Проблемите, възникнали около бежанската вълна в Европа, тепърва ще се осмислят в християнски план и ще се нуждаем от гъвкавост и мъдрост в отношението и реакциите спрямо този въпрос. Ситуацията е динамична и изисква да бъдем бдителни. Християнското осмисляне на проблемите за бежанците, в светлината на актуалната действителност поставя предизвикателства пред националната и светската държава. Бежанската криза, , независимо от оценките на различни анализатори  – дали като „вълна на  ислямизация в Европа” или като „хуманитарна криза” е резултат от поредица военни конфликти в Близкия Изток и Северна Африка.  Конфликти, при които имаше прояви на двойни стандарти, едностранни военни интервенции, икономически санкции.  В резултат и на това е налице криза, пред която християнска Европа  не се е изправяла от края на Втората световна война. Религията е тази, която следва да е в ролята на основен механизъм за стабилизирането на културната идентичност  и политическата стабилност в условията на глобализиращия си свят, но е нужно да бъдат положени всички усилия  за политико-дипломатическо уреждане и решаване на проблема”, отбеляза в доклада си Антонов.

Той подчерта категорично, че днес повече от всякога е нужно православният свят да бъде единен в защита на християнските ценности пред лицето на терористичните заплахи, защото религията е онази животворяща сила, която изгражда културите, цивилизациите, формира и съхранява идентичността на държавите, обществата народите.

Форумът,който се провежда в гр. Пирот, Република Сърбия в периода 11 – 14 април събра участници от повече от 20 страни. Политици, държавници, представители на православните общности в редица държави взеха активно участие в дискусията по темата за християнското осмисляне на проблемите на бежанците в света на актуалната реалност.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...