Начало / Общество / Вандали отново обезобразиха Паметника на загиналите за свободата на България

Вандали отново обезобразиха Паметника на загиналите за свободата на България

Само дни след като реставратор, нает от Община Плевен, почисти от надписите, с които вандали бяха изрисували Паметника на загиналите във войните за свободата на България, той отново осъмна изрисуван с боя.
Поредният вандалски акт стана причина кметът Георг Спартански да напише в страницата си във Фейсбук коментар, поставяйки риторично въпроса: „Идиоти ли живеят сред нас?“.
Само няколки дни остана чист паметникът преди вандали отново да го надраскат надписи
„В рамките на броени дни 2 пъти се налага да харчим пари от данъците на гражданите,за да почистваме от Паметника в центъра на Плевен следите от нечий идиотизъм…
Ангажираме специалисти-реставратори, те си свършват работата, ,отстраняват надрасканото с червена боя…
Мемориалът добива нормален вид…Плащаме…
След 2 дни пак същите или подобни идиоти правят поредната вандалщина, тоя път в синьо…Процедурата се повтаря…Пак плащаме…“, написа в поста си Спартански.
Само преди дни реставратори почистиха паметника от надписи с червена боя
За всички незнаещи, той обяснява, че  скулптурата „Пиета“ е дело на проф.Валентин Старчев, чиито произведения има не само в България, но и в много чуждестранни музейни колекции, а негова пластика „Пиета“ е подарена на Папа Йоан Павел II във Ватикана…
„Случващото се с този паметник не е инцидентен случай, за съжаление. По подобен начин се унищожават детски площадки и съоръжения, лампи, кошчета за отпадъци,контейнери за смет, пейки и т.н.Плащаме стотици хиляди левове заради нечия простащина, с която индивидът- неандерталец лекува вероятно вътрешните си комплекси за малоценност… В буквалния смисъл хвърляме пари на и за боклука…“, пише още Спартански.
Той се обръща с апел към плевенчани, на които не е безразлично как изглежда  средата, в която живеем, да покажат „с активна гражданска позиция и с всички допустими средства на хората с недостиг на мозък , че Плевен има друго лице и вандалите нямат място тук, и е недопустимо да налагат своите порядки в живота на нормалните хора !“.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...