Акценти
Начало / Спорт / Валентин Митев от СКШ „Плевен 21” се окичи със сребро и бронз от индивидуалното държавно първенство

Валентин Митев от СКШ „Плевен 21” се окичи със сребро и бронз от индивидуалното държавно първенство

шах

От 24 до 31 май в Слънчев бряг се проведоха Държавните индивидуални първенства по шахмат за момичета и момчета до 8 и до 10 години. Участниците се състезаваха в три турнира – по ускорен шах, блиц и класически шах.

В турнира по ускорен шах шахматен клуб „Плевен 21” участва с 6 състезатели. Най-добро представяне направи Валентин Митев, който спечели бронзов медал в групата до 10 години. Също добре се представиха Захари Иванов,  Иван Червенков и Кристина Апулчева, която  спечели четвърто място при момичетата до 10 години.

Христинка Илиева валентин

В турнира по блиц Валентин Митев постигна още по-добро класиране и спечели сребърен медал  с 6 точки от 7 възможни. Също добро представяне правят най-малките участници от клуб „Плевен 21”. Осемгодишните дебютанти в държавен шампионат  успяха да се класират в десетката. При по-големите Кристина Апулчева се класира на пето място.

шах

Турнирът по класически шах беше много важен, защото определи състезателите, които ще прадставят страната ни на световното и европейското първенство по шах. В групата до 10 години основен конкурент на плевенските състезатели е Цветан Стоянов, който е европейски ученически шампион и световен шампион до 8 години. „Нашите състезатели се бориха до последно за квота, но не успяха да преодолеят сериозната конкуренция. Най-големите ни очаквания бяха свързани с Валентин, който успя да спечели три национални купи от последните турнири. Като очаквахме да извоюва поне второто място, което дава квота  за Европейското първенство. Но ранна загуба във втория кръг, го накара да догонва,  а в последния кръг се изправи срещу Цветан Стоянов, който спечели турнира с  максималния брой от 9 точки”, коментира треньорът на СКШ „Плевен 21” мс Христинка  Илиева.

Плевенският състезател и неговата треньорка не са изгубили кураж и вече са насочили усилията и подготовката си  към следващия турнир – „Надеждите на света”, който ще се проведе от 23 юни до 3 юли в комплекс „Св.св. Константин и Елена” край Варна.

шах

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...