Акценти
Начало / Култура / Валентина Атанасова представя поетични бисери от новата си стихосбирка

Валентина Атанасова представя поетични бисери от новата си стихосбирка

Поетесата Валентина Атанасова ще представи новата си стихосберка
valq „Отвесна светлина“ пред публика днес. Събитието ще събере приятели и колеги на лъчезарната авторка в галерия „Дарение Светлин Русев“ в 16,30 часа.
Почитателите на творчеството на Валя, която до пенсионирането си не спря да се раздава като библиотекар в читалище «Ракитин» в Плевен, нямат нужда от мотивация, за да повярват и в новите й лирични откровения. Неуморната и винаги усмихната поетеса продължава да твори и да работи – вече в РЕКИЦ „Читалища“ в Плевен, който е и един от организаторите на проявата съвместно с Международното творческо сдружение „Сцена на духовността” и Община Плевен. Стихосберката ще бъде представена от Даниела Заркова.
Валентина Атанасова е родена на 1 октомври 1951 г. в плевенското село Николаево. Публикувала е свои литературни творби в списанията “Пламък” и “Читалище”, в литературен алманах “Мизия”, алманах “Дружба”, вестниците “Словото днес”, “Новият пулс” и др. Включена е в двутомната антология на българската женска поезия “Български поетеси” (изд. “Еквус-Арт”, 1996). Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на плевенските писатели. Автор е на книгите “Неотменима среща” (1991), “Натежали тайни” (1992), “Мълчанието на тревите” (1993), “Знамение” (1997), “Проклятието на музите” (1998), “Речно огледало” (избрани стихове), “Къща от ветрове” (лирика), “Палавници” (стихове за деца), “Висоти и бездни” (лирика), “Молчание трав” (лирика на руски език), “В прегръдката на Македония” (лирика), “Песенна река” (миниатюри),
“Подмосковски поетични съзвездия” (2013, преводи от руски език).
Носител е на много национални отличия, на наградата на името на Рена Попова, на Дружеството на писателите – Плевен и на орден на името на Елена Слободенюк на Воскресенското поделение на Съюза на писателите на Русия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...