Акценти
Начало / Общество / Валежи между 10 и 20 л/кв.м се очакват в четвъртък и петък

Валежи между 10 и 20 л/кв.м се очакват в четвъртък и петък

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН) днес няма да вали. В четвъртък от запад ще започне да вали дъжд, който по-късно през деня и през нощта срещу петък във високите котловинни полета на Западна България, Предбалкана, Лудогорието и на места в Добруджа ще преминава в сняг. Количествата на валежите – в четвъртък и петък ще са между 10 и 20 л/кв.м., съобщават от Басейнова дирекция – Плевен.

През денонощието (от 8 ч. на 01.02. до 8 ч. на 02.02.) нивата на повечето от наблюдаваните реки са се понижили. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са от -16 см до +38 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес водните нива ще се понижават в целия водосбор. В резултат на прогнозирани валежи от дъжд и сняг на 4 и на 5 февруари се очакват краткотрайни повишаване на водните нива в целия водосбор.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водните количества на 3, 4 и 5 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните нива на реките във водосбора ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...