Акценти
Начало / Общество / Валежите спират до утре, реките продължават да покачват нивата си

Валежите спират до утре, реките продължават да покачват нивата си

През това денонощие валежите ще са на по-малко места и в процес на спиране, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Количествата ще са от 3 до 8 л/кв.м, в Дунавската равнина и планините – до 10-20 л/кв.м. Във вторник валежите ще спрат, но е възможно да има изолирани слаби превалявания с незначителни количества. В сряда се очаква да е вече без валежи.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 октомври) нивата на част от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без съществено изменение, информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”. В по-голямата част от страната водните количества са около праговете за средни води, а в поречието на Искър около праговете за високи води. По-съществени повишения са отчетени на пунктовете за наблюдения в поречието на Искър при Нови Искър + 104 см, при с. Бели Искър + 50 см. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавския басейн са с колебания от – 25 см до + 104 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в резултат на прогнозирани валежи днес и утре се очаква повишение на нивата на реките Искър и Осъм. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 12, 13 и 14 октомври ще са над средната многогодишна стойност. От 13 октомври в горното и средното течение на реката ще започне постепенно спадане на водните нива и ще започне по-значително им покачване в долното течение на основната река, но количествата ще са под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...