Акценти
Начало / Здравеопазване / Българско агнешко ще имат на трапезата си повечето плевенчани

Българско агнешко ще имат на трапезата си повечето плевенчани

д-р Лорета Фичева, ОДБХ

Предимно от български производители е агнешкото месо, което в момента се предлага на пазара в област Плевен. Агнешко внос има основно в  големите търговски вериги.. Това научихме от д-р Лорета Фичева от Областната дирекция по безопасност на храните.  Тя обясни, че  има създадено Практическо ръководство за потребителя, в което подробно са описани стъпките, които потребителят трябва да следва, за да е сигурен, че си купува качествена храна. То може да бъде получено от всеки, който иска да стане активен доброволен сътрудник на Дирекцията. Желаещите ще бъдат вписани в регистър, чието създаване започва.

Д-р Фичева посочи, че трайността на яйцата е 28 дни от снасянето им. Ако на опаковката е изписан само периодът на снасяне, трябва да се прибавят тези 28 дни, за да се установи датата на годност. Номерът, който е изписан върху яйцето, е код за произход и начин на отглеждане на кокошките.  Кодът е шестцифрен, като първата цифра показва начина на отглеждане на кокошките – 0 означава биологично отглеждане, 1 – яйца от свободни кокошки, 2 – яйца от кокошки на подово отглеждане, 3 – яйца от кокошки –клетъчно отглеждане. Буквите показват страната на произход, следващите цифри са код за областта, а последните три цифри са номер на производителя. В момента на пазара освен български яйца се предлага внос предимно от Румъния.

Когато се купува агнешко месо, потребителят трябва да се интересува от печата върху него, обясни д-р Фичева.  Печатът за здравна маркировка е овален, син и съдържа информация за страната производител и ветеринарния регистрационен номер, като и две букви ЕО. Здравната марка трябва да е поставена на външната повърхност на трупа  така, че дори и при разразване  на четири, всяко парче да има печат.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...