Акценти
Начало / Общество / Българските огнеборци днес имат професионален празник

Българските огнеборци днес имат професионален празник

14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Република България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците.

На 14 септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения. Обединение на пожарните служби, унифициране на подготовката на пожарникарите, техническото състояние на командите и изработването на единни правила и устави за носене на службата са само част от основните теми и решения на събора.

Две десетилетия по-късно този труд дава резултат и организацията на българската пожарна служба е сочена за пример в много от развитите европейски държави, включително е обявявана от белгийските медии за най-ефективна и дееспособна на континента.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...