Акценти
Начало / Икономика / Българска делегация посети началната точка на газопровод „Северен поток” в Русия

Българска делегация посети началната точка на газопровод „Северен поток” в Русия

portovaq

Във връзка с началото на строителството на газопровод „Южен поток” на територията на Република България, делегация от представители на българската общественост, Общинския съвет на Варна, експерти-еколози, сътрудници на Министерството на околната среда и водите на България, а също така и журналисти от 12 национални и регионални медии на България посетиха по покана на „Газпром” компресорна станция „Портовая”, която е разположена в района на гр. Виборг, Ленинградска област, и представлява началната точка на газопровод „Северен поток”, информират от пресцентъра на „Южен поток” – България.

Плевенските общински съветници дадоха предварително съгласие за преминаването на трасето на „Южен поток“ през територии на Община Плевен на заседанието си на 31 октомври.  Газопроводът ще премине между селата Ралево и Ласкар и ще е с дължина около 30 км. Общинските земи, които ще бъдат ползвани, са пасища, мери и малко земеделска земя. Съоръжения на газопровода ще има в Община Долни Дъбник.

Очаква се и плевенски фирми да бъдат ангажирани в процеса на изграждане на гозопровода на наша територия, което ще отвори работни места.

Символичният старт на газопровода беше даден с първа заварка на 31 октомври край монтанското село Расово. До началото на ноември общинските съвети на териториите в страната, през които минава газопроводът, трябваше да дадат предварително съгласие за ползване на общинска собственост.

Уникален обект на световния газови отрасъл по редица показатели, компресорна станция „Портовая” остава към днешна дата най-мощната компресорна станция в света (366 МВт). За нейното строителство са използвани най-новото оборудване и най-съвременните технологии, които осигуряват висока надеждност, технико-икономическата ефективност и екологична безопасност.

Всеки месец на „Портовая” се провеждат екологични измервания, осъществява се аерокосмическото наблюдение за геоложки процеси и ландшафтни характеристики, а също така се осигурява и екологичен контрол за състоянието на водата във Финския залив на Балтийско море. През май 2013 година „Портовая” стана лауреат на премия в областта на националната география и екология „Хрустален компас” като „най-добрият екологичен проект на промишлено предприятие за осигуряване на екологичната безопасност и понижаване на нивото на социалното напрежение по време на строителството и въвеждането в експлоатация.

В презентацията на „Портовая” приемащата страна постави акцент върху въпроса на осигуряване на безусловна екологическа безопасност на обекта. Това беше особено важно за жителите на гр. Варна, недалеч от който в рамките на „Южен поток” ще бъде изградена компресорна станция с мощност 100МВт. В хода на посещението в Русия българската делегация имаше възможност да се убеди, че нивото на шума, в това число и нискочестотен, както и нивото на инфразвука от компресорната станция са значително по-ниски от допустимите граници.

Специално за българската група е направено контролно измерване на нивото на шума. Експертите от Министерство на околната среда и водите бяха доволни, че дори при звука от фотоапаратите и телевизионните камери, показателите на шумови въздействия на площадката са далеч под допустимите норми.

Снимка: Пресцентър „Южен поток“ – България

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...