Акценти
Начало / Любопитно / Българската православна църква почита Свети Седмочисленици

Българската православна църква почита Свети Седмочисленици

 свети седмочисленици

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон, а Българската православна църква Светите Седмочисленици – Светите братя Кирил и Методий и техните пет най-известни ученици: Светите Климент Охридски, Наум, Сава , Горазд и Ангеларий.

Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани от Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука – глаголицата и кирилицата. Българската православна църква отдава дължимата почит поотделно, в различни дни на всеки един от седемте велики духовници, но днешния ден – деня на смъртта на Св. Климент (916 г.), тя е отредила за тяхната обща прослава, оценявайки по достойнство общото им дело.

Изгонени от Моравия, учениците на светите братя Кирил и Методий се отправят към България, където намерили добър прием, проявили монашески подвизи и разпространявали вяра и религиозна просвета сред народа. През 886 г. българският владетел Борис I посрещнал книжовниците и дал насърчение и държавна подкрепа на тяхното свещено дело. По негова заповед били създадени две главни просветни средища с школи за обучение и за превеждане на християнската книжнина от гръцки на старобългарски език, както и за нейното разпространение.

Тези школи били места и за подготовка на свещенослужители за младата българска християнска църква. Св. Климент бил изпратен да ръководи книжовното средище в югозападните български земи с център Девол, като дори местните административни и военни власти били поставени в негово подчинение. Житието му разказва, че за 7 години той лично е обучил над 3 500 свещеници и учители. Така се създали нужните условия и в кратко време гръцкият език в богослужението и администрацията бил заменен с народностния български език, разбираем за хората.

Преди да бъде ръкоположен за епископ Св. Климент Охридски опростява сложната глаголическа азбука и създава кирилицата, на която пишем и до днес. Книжовната му дейност е неразривно свързана с църковната. Той основава много манастири и църкви, огнища на народна просвета и християнско благочестие.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...