Начало / Любопитно / Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил

Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил

На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Празникът е наричан още Архангеловден. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. На него се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. Светецът е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака.

Денят на Св. Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник. Традиционно на трапезата за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и разбира се, обредната пита.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Според вярванията, след като извади душата, светията – наричан още и Душевадник, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св. Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Огнян, Пламен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...