Начало / Култура / „Българите идат” – БГ седянка върху текстове от българската класика

„Българите идат” – БГ седянка върху текстове от българската класика

„Българите идат” е новата постановка на ДКТ „Иван Радоев”, която премиерно ще бъде представена на 20 и 21 октомври. Режисьор е Димо Дешев, който заедно с четиримата актьори Мариета Калъпова, Ива Николова, Надя Новоселска и Георги Ангелов са автори на сценария. Той е създаден по текстове на Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Петко Р. Славейков, Йордан Радичков, Тома Измирлиев, интерпретирайки идея на Аристофан.  Това е обща работа на актьорите и артисти от Северняшкия ансамбъл, които с изключителен професионализъм  допринасят за изграждането на постановката, изтъкна режисьорът Димо Дешев на пресконференция днес.

Решихме да направим този спектакъл, базиран на българската класика, за да накараме хората да се замислят в какъв свят живеем, в каква ситуация се намира в момента България и колко е важно да знаем кои сме, откъде идваме и накъде отиваме, за да оцелеем като народ и нация, обясни режисьорът. Той  изказа благодарност на директора на театъра Васил Василев, който е гласувал доверие на екипа да реализират този проект. Сюжетът е изграден върху историята как българските жени отиват  в Брюксел, за да поискат председателството на ЕС през 2018 г., ако бъде дадено на българите, то да е на  българските жени, защото българският фолклор, литература и действителност са пълни с примери, че с каквото и да са се захванали българските мъже, все са го довеждали до провал.

img_5229

Актьори и режисьор вярват, че ще предизвикат  интереса на публиката. Спектакълът не е дидактичен, а чрез сатира насочваме вниманието към важните за българина неща. Той е предупредителен, че в онова, което ни се е случило, са заложени подводни камъни в онова, което ще ни се случва . Имам предвид черти от характера на българина, като грандомания, неуважение към другия, липса на национално самосъзнание. Не винаги когато някой каже: Напред! На нож!, зад гърба му има някой, който го е последвал”, обясни Димо Дешев.

Авторите на спектакъла се надяват, че с него ще породят патриотизъм и родолюбие, и ще накарат зрителите да се усетят , че са българи. Затова и канят публиката в залата да дойде да се забавлява, да се посмее, но и да се замисли. „Смектакълът е много атрактивен и много сложен. В него ще има смях, но и сълзи. Това е един балкански спектакъл”, подчерта Георги Ангелов, който е единственият мъж актьор в постановката.

Това е трети  режисьорски проект на  Димо Дешев по български класически автори. Спектакълът му „Българи от старо време” е на трето място в страната по брой изнесени представления – над 50, а спектакълът „Боряна” е сред най-посещаваните.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...