Акценти
Начало / Култура / Бъдещи химици и информатици демонстрираха завидни знания по история

Бъдещи химици и информатици демонстрираха завидни знания по история

Състезание, посветено на 100 години от Балканската война, организираха единадесетокласници от Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” в Плевен. То се проведе в читалнята на читалище „Съгласие”, където беше подредена изложба „100 години от Балканската война”, отразяваща мястото на тази война в българската художествена литература. Изложбата беше подредена със съдействието на читалище „Съгласие“ и презентирана от техен представител.

Самото състезание протече в два етапа, като в първия етап четирите отбора решаваха тест. Интересното е, че учениците направиха това в електронен вариант, което позволи резултатите да бъдат отчетени веднага. В следващия етап отборите представиха презентации на различни теми, свързани с Балканската война: „Дипломацията по времето на Балканската война”, „По-важни сражения  през Балканската война”, „Личностите на Балканската война” и „Участието на плевенчани в балканските войни”.

В състезанието се включи и отбор на публиката.

В края на състезанието всички участници получиха награди – тениски, шапки и сувенири с български символи. А отборът на публиката получи национелн флаг.

„Идеята ни да отбележим по този начин годишнината от това значимо за нашата история събитие е провокирана от две основни неща. От една страна да е по-различно, а от друга – да покажем, че и в професионалните гимназии учениците се подготвят на високо ниво по общообразователните предмети и имат отношение към подобни събития”, подчерта Галя Петрова, преподавател по история и цивилизация в училището.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...