Акценти
Начало / Общество / Броят на подготвените летци и опасно малкото часове за летене сред причините за оставката на началника на ВВС

Броят на подготвените летци и опасно малкото часове за летене сред причините за оставката на началника на ВВС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с началника на ВВС генерал-майор Румен Радев веднага след като беше уведомен за подадения от него рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба. За това информират от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът Борисов се запозна подробно с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите за оставката на ген. Радев. Сред тях са броят изправни изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен; броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване; поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето и други.
„Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви ген. Радев.
Министър-председателят пое ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата се договориха ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет. Те изразиха увереност, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза.
След разговора с премиера и поетите от него ангажименти, ген. Радев ще оттегли подадения рапорт.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...